Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po výbuchu paneláku na Uralu devět mrtvých, 30 lidí se stále pohřešuje

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Na devět se zatím vyšplhal počet mrtvých po pondělní explozi v obytném domě v uralském Magnitogorsku na rozhraní evropské a asijské části Ruska. Informovala o tom dnes tisková agentura Interfax, podle které stále není jasný osud zhruba tří desítek osob. Dnes se záchranářům podařilo objevit živé jedenáctiměsíční dítě, které v kritickém stavu letecky přepravili do Moskvy. V Čeljabinské oblasti, kde se Magnitogorsk nachází, vyhlásily úřady na středu 2. ledna smutek.

Z místa neštěstí bylo podle ruských médií odvezeno nejméně 16 přeživších, včetně sedmi dětí. Místní představitelé uvedli, že do nemocnice bylo odvezeno pět zraněných, včetně dvou dětí.

Ruská ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová vyjádřila obavy o nezvěstné, pokud se je za nynějšího mrazivého počasí nepodaří rychle najít. V pondělí i dnes se teploty v Magnitogorsku blížily k minus dvaceti stupňům Celsia a přes noc klesly pod tuto hranici.

Dnes se záchranářům podařilo vyhrabat z trosek jedenáctiměsíční dítě, které utrpělo těžké vnitřní zranění hlavy. Podle guvernéra Čeljabinské oblasti Borise Dubrovského přežilo jen díky tomu, že leželo v kolébce a bylo teple zabaleno. Malý chlapec, který se podle ruských médií jmenuje Ivan, byl i tak nalezen podchlazený. Ve snaze zachránit jeho život jej zdravotníci letecky transportovali do jedné z moskevských nemocnic.

Úřady povolaly na místo stovky záchranářů, kteří mimo jiné evakuovali i obyvatele sousedních budov, jejichž statika je ohrožena. V desetipatrovém domě se nacházelo 48 bytů, ve kterých žilo 120 lidí. "Vzbudil jsem se a cítil jsem, jak padám," popsal ruské televizi jeden ze svědků. "Zdi byly pryč, moje matka křičela a mého syna pohřbily trosky," dodal.

Za příčinu neštěstí je předběžně považována exploze plynu. Podobné případy nejsou v Rusku podle médií vzácné. Často souvisejí s porušováním bezpečnostních předpisů či se špatnou údržbou plynových rozvodů. Úřady podle agentury Interfax kvůli magnitogorskému výbuchu zahájily trestní řízení pro zavinění smrti z nedbalosti.

V Magnitogorsku, který má více než 415.000 obyvatel a leží přibližně 1400 kilometrů východně od Moskvy, vyhlásil gubernátor Dubrovskij hned v pondělí stav nouze. Lidem postiženým neštěstím gubernátor slíbil rychlou pomoc v podobě peněz i náhradního ubytování.

Témata:  Rusko výbuch

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy