Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump opět lhal? Zdí prý obehnal dům i Obama, není to pravda

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Americký prezident Donald Trump se snažil jedním ze svých tweetů obhájit svůj požadavek na výstavbu bezpečnostní zdi na jižní hranici USA poukazem na zeď, jíž je prý obehnán nový dům bývalého prezidentského páru. Trump o víkendu napsal, že washingtonský dům Baracka a Michelle Obamových je obestavěn třímetrovou zdí. List The Washington Post tvrdí, že je to lež. Trumpův spor o financování zdi na mexické hranici s Kongresem částečně ochromil fungování vlády.

Trump na zeď na americko-mexické hranici žádá pět miliard dolarů a svůj projekt označuje za nezbytnou bezpečnostní ochranu proti nelegálnímu vstupu cizinců. Ve svém nedělním tweetu napsal, že také zeď kolem domu Obamových je nezbytná pro zajištění bezpečnosti bývalého prezidentského páru. Spojené státy podle něj na jižní hranici potřebují "o něco větší verzi" takové zdi.

Dva ze sousedů Obamových se nad prezidentovým tweetem podivili. Sídlo o ploše přes 700 metrů čtverečních je sice zabezpečeno, avšak z ulice je zcela viditelné. Trump má podle nich "velmi živou fantazii". Ani jeden z těchto sousedů, kteří ve čtvrti žijí už dlouho, nechtěl zveřejnit své jméno.

"Před čelní částí domu je plot, ale je stejný jako plot před ostatními domy. Je to postaveno s vkusem," sdělil jeden ze sousedů.

Obamovi sídlo o devíti ložnicích ve čtvrti Kalorama podle washingtonského listu koupili v roce 2017 za 8,1 milionu dolarů (182 milionu Kč). V této části metropole bydlívali také jiní exprezidenti, například Woodrow Wilson nebo Franklin D. Roosevelt.

Obamovi podle The Washington Postu doplnili zeď před domem plotem a přistavěn byl také přístřešek pro ostrahu.

Témata:  Donald Trump Barack Obama USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy