Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Byl to naprostý chaos, všude byla krev. Svědci popisují peklo v Orlandu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Orlando - Jeden z nejpopulárnějších gay klubů ve floridském Orlandu na sobotu inzeroval "latinskou noc" a byla v něm hlava na hlavě. Uprostřed zábavy se začaly ozývat praskavé zvuky, petardy to však nebyly... Svědci popisují peklo, které rozpoutal islamista Omar Mateen (29).

Masakr v Orlandu byl nejnovějším případem teroristického útoku na "měkké cíle", tedy na civilisty na místech s miniminální ostrahou a mnoha potenciálními oběťmi. To měla střelba v orlandském klubu společné s listopadovým útokem islamistů v pařížském rockovém klubu Bataclan, píše Washington Post.

"Vypnul jsem hudbu a vidím, jak prakticky všichni utíkají pryč," řekl dýdžej Ray Rivera listu Orlando Sentinel. "Byl to naprostý chaos." Rivera se skrčil za svým pultem a tam se k němu připojilo několik návštěvníků. Jakmile střelba na chvíli přestala, Rivera je vybídl - "no tak, pojďme pryč!" a spolu s nimi utekl zadním vchodem. Jeden z pravidelných návštěvníků Chris Hansen si zpočátku myslel, že praskavé zvuky patřily k hudbě. "Šlo to skoro do rytmu," řekl později.

Zdroj: YouTube

Ti, kdo přežili, se v kritické chvíli pohybovali blízko východu, nebo se jim v prvních sekundách podařilo utéct. Klub má dva hlavní sály a když je nabito, je v něm velmi málo volného prostoru. "Pokud tam dojde ke střílení, není těžké dostat každého," řekl listu Miami Herald bývalý zaměstnanec klubu Alex Choy.

Hansen, který si střelbu spletl s hudbou, řekl agentuře AP, že z klubu unikl plížením na loktech a kolenou. "Když jsem se dostal přes ulici, byla tam všude krev," řekl.

Podle policie se po přestřelce mezi útočníkem a příslušníkem ochranky klubu vyvinula "situace s rukojmími". Po několika minutách od zahájení střelby na místo podle svědků dorazily policejní vozy a tým rychlého nasazení SWAT. Návštěvníci, kteří ještě byli uvnitř, začali přes telefony podávat svědectví o masakru a osobní výpovědi. Před klubem se shromáždili lidé, kteří hledali své přátele a příbuzné. Rukojmí, který si říkal Jeff Xcentric Lords, napsal na facebooku, že byl postřelen. "Ztrácím krev, všechny vás miluju..."

Čekání před klubem provázené střílením uvnitř a chaosem venku trvaly celé tři hodiny. Kolem páté hodiny ranní jednotka SWAT pronikla do klubu a střelce v přestřelce zneškodnila. "Střelec uvnitř klubu je mrtvý," hlásila orlandská policie v 5:53 místního času.

Policie zprvu oznámila 20 mrtvých, bylo to však mnohem horší. Po pár hodinách počet obětí vzrostl na 50 a 53 lidí bylo zraněno, mnozí z nich velmi vážně. Z obětí 39 lidí zemřelo v klubu, dva venku a zbytek v nemocnicích nebo na cestě do nich. Policie nyní postupně zveřejňuje jména obětí.

Témata:  USA střelba v nočním klubu ve městě Orlando lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy