reklama

Mateen, který je potomkem afghánských přistěhovalců, se krátce před činem přihlásil k IS. Již v neděli o odpovědnosti IS za masakr informovala agentura Amak napojená na toto teroristické hnutí, dnes tak islamisté podle agentury Reuters učinili ve své rozhlasové stanici Baján.

"Jeden z vojáků chalífátu v Americe podnikl přepad, když se dostal na shromáždění křižáků v nočním klubu pro homosexuály v Orlandu na Floridě. Předtím, než byl zabit, zde zabil a zranil více než stovku z nich," stojí ve zprávě.

Nadále se spekuluje o motivu masakru. Mateenův otec Seddique Mir Mateen tvrdí, že to s náboženstvím nemělo nic společného a že syna viděl před několika měsíci rozzlobeného, když spatřil v Miami dva líbající se muže. Prezident Barack Obama čin označil za terorismus.

List East Orlando Post na svém webu naznačil, že Mateen si svůj cíl možná vybíral z několika gay klubů. Majitel jiného podniknu totiž oznámil, že ho útočník minulý týden požádal na facebooku o přátelství.

Pravděpodobný republikánský prezidentský kandidát Donald Trump po masakru na Floridě zopakoval svou dřívější výzvu k zákazu vstupu zahraničních muslimů do země a vyzval Obamu k rezignaci za to, že ignoruje hrozbu radikálního islámu.