Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko na pokraji vymření? Populace stárne, varují vědci

Bratislava
Bratislava
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovenský statistický úřad dnes zveřejnil alarmující informace. V pětimilionové zemi stoupá podíl obyvatel starší generace a mírně ubývá dětí, populace tedy stárne.

Průměrný věk na Slovensku v roce 2015 poprvé překročil hranici 40 let a dosáhl 40,1 roku. Od roku 2006 to znamená zvýšení o 2,4 roku. Podíl obyvatel starších 65 let na Slovensku loni dosáhl 14,45 procenta, zatímco před deseti lety to bylo 11,9 procenta. Naopak zastoupení dětí v populaci kleslo v tomto období na 15,3 procenta z 16,1 procenta.

Slovensko mělo na konci loňského roku téměř 5,43 milionu obyvatel, tedy o 4903 osob více než v roce předchozím. Na tomto nárůstu se téměř dvěma třetinami podílela zahraniční migrace.

"Potvrzuje se intenzivní proces stárnutí populace Slovenska, zvyšuje se podíl osob v poproduktivním věku," řekla šéfka statistického úřadu Ľudmila Benkovičová.

Důchodového věku podle ní dosahují početné populační ročníky poválečného babyboomu a že dříve výrazně klesla porodnost. Slovenský statistický úřad předpokládá, že v roce 2030 začne obyvatel na Slovensku ubývat a že země se v EU postupně zařadí ke státům s nejstarším obyvatelstvem.

Témata:  Slovensko obyvatelstvo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy