reklama

K sexuálnímu zneužívání docházelo v jednom londýnském zařízení s pečovatelskou službou. Na případ se přišlo v roce 2016, kdy jedna z tamních pacientek z ničeho nic zkolabovala. U padesátileté ženy, která je z důvodu ochrany identity známa jen jako Cassie, následně lékaři odhalily nákazu virem HIV.

Následné vyšetřování zjistilo, že autistickou pacientku znásilnil a nakazil jeden ze zaměstnanců. Podle serveru News.com.au mohlo muži mezi lety 2006 a 2016 padnout za oběť až pět dalších zranitelných obyvatel zařízení.

List Sunday Express zjistil, že Cassie žila v pečovatelském době již od dětství. Předtím, než zkolabovala, se u ní začaly projevovat neidentifikovatelné zdravotní problémy.

„Cassie byla dlouhodobě nemocná už od roku 2015 a nikdo nevěděl, co s ní vlastně je. Potom jednoho dne prostě spadla a nemohla se postavit. Udělali testy na HIV a potom jsme byli pozváni na setkání,“ sdělila matka ženy.

Všichni obyvatelé pečovatelského domu, kde ke zneužití došlo, již byli přesunuti do nových, bezpečných zařízení.

„Můžeme potvrdit, že Cassie již nadále nežije v pečovatelském domě, který byl provozován původním zřizovatelem. Dalších pět tamních obyvatel bylo za spolupráce s jejich rodinami rovněž přesunuto na jiná místa,“ oznámil mluvčí Brentské městské rady, která případ zkoumala.

Pachatel bohužel pravděpodobně unikne trestu pro nedostatek důkazů. „Policie provedla vyšetřování, ale bohužel, navzdory veškerým snahám, nezajistila dostatečný důkazní materiál k zahájení trestního stíhání,“ uvedl dále mluvčí. Podle serveru News.com.au bohužel neexistují forenzní důkazy, které by muže usvědčily.

Informace o tomto případu zneužívání vypluly na povrch jen krátce poté, co média upozornila na otřesný případ z americké Arizony. Tam jeden ze zaměstnanců znásilnil ženu, která byla deset let ve vegetativním stavu. Na zločin se přišlo teprve poté, co žena z ničeho nic porodila zdravé dítě. Násilník byl minulý týden úřady zadržen a nyní čelí obvinění ze dvou trestných činů.