Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok v Orlandu otřásl celým světem. Bude mít politickou dohru?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: CNN

Washington – Teroristické útoky v Orlandu, které provedl střelec hlásící se k Islámskému státu a které jsou nejhorším útokem tohoto typu ve Spojených státech, Ameriku tvrdě zasáhly. Německý server Deutsche Welle ale varuje, že by útoky mohly mít dohru i na politické scéně.

USA na rozcestí

Dnešní rok je pro Spojené státy klíčový, jelikož si lidé zvolí nového prezidenta nebo prezidentku. Podle serveru by teroristické útoky v Orlandu mohly s volnou prezidenta ještě pořádně zamávat.

„Teroristické útoky mají vždy při zásahu alespoň dva cíle: zamýšlí samozřejmě zabít své okamžité oběti. Ale zároveň také chtějí zničit naše otevřené společnosti. Útok na noční klub v Orlandu, při kterém bylo zabito alespoň 50 lidí, je tragédií, která je nejen strašlivá, ale i nebezpečná. To protože zasáhla Ameriku ve chvíli, kdy se ocitla uprostřed klíčového testu," vysvětluje.

Volba prezidenta podle něj zároveň znamená určení směru, kterým se Spojené státy v budoucnu vydají a zda budou pokračovat v cestě vytyčené současným prezidentem Barackem Obamou, nebo se vydají směrem opačným.

Spor ohledně muslimů

Vysvětluje, že moc prezidenta Spojených států je omezená a k prosazení svých cílů proto potřebuje podporu Nejvyššího soudu. Jeho soudci jsou podle něj klíčoví při tvarování státu jako takového a jeho soudci jsou navíc voleni doživotně. Jedno z devíti křesel je nyní volné a jak server podotýká, nový prezident zřejmě bude mít šanci jmenovat ještě alespoň dva další.

Vliv, který by teroristické útoky v Orlandu na americké volby mohly mít, se přitom podle něj ukázaly hned těsně po útocích, kdy příznivci republikánského kandidáta Donalda Trumpa na sociální síti Twitter gratulovali tomuto americkému magnátovi k jeho ostrému a nekompromisnímu přístupu k muslimům, jelikož útočník byl islámského vyznání a hlásil se k islamistické teroristické skupině Islámský stát.

Naopak Trumpova soupeřka Hillary Clintonová podle serveru těmito útoky utrpí kvůli svému tolerantnímu přístupu a solidaritě vůči muslimům. Upozorňuje, že se to Donald Trump zřejmě bude aktivně snažit proti ní v rámci další kampaně použít, a že může zneužít negativních nálad ve společnosti proti muslimům k získání dalších voličů.

Past teroristů

„Tento nadaný demagog bude moc dobře vědět, jak zneužít toho strašlivého krveprolití na Floridě. Teroristické útoky pro každou otevřenou společnost představují velké nebezpečí. Nutí nás položit si komplikovanou otázku, jak moc si ceníme své svobody a jaká rizika jsme pro zachování těchto našich otevřených společností ochotni podstoupit," uvádí server a varuje před vlnou nenávisti a touhy po pomstě, kterou by útoky mohly vyprovokovat.

„Ve Spojených státech zuří volební kampaň, jakou svět ještě neviděl. Uspěje Amerika v roce 2016 a vyhne se pasti, kterou na ni teroristé nastražili a která by ji nakonec dovedla k přesně tomu nedostatku svobody, jaký chtějí fundamentalističtí muslimové? Nebo se jí podaří ubránit americký sen, který byl postaven zejména na otevřené společnosti imigrantů? Je velká šance, že slepá zlost zvítězí," varuje na závěr server.

Témata:  USA volby v USA střelba v nočním klubu ve městě Orlando policie USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy