Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Není demonstrace jako demonstrace. Ta poslední francouzská má vážnou dohru

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Pařížské úřady v neděli zahájily vyšetřování sobotního incidentu, při kterém někteří členové žlutých vest verbálně napadli spisovatele a filosofa Alaina Finkielkrauta. Důvodem byl jeho židovský původ. Podle prezidenta Macrona nebudou takové projevy tolerovány.

V průběhu sobotní demonstrace se skupina příznivců žlutých vest nevybíravě opřela do francouzského konzervativního filosofa a spisovatele židovského původu. Záběry z incidentu se pak začaly šířit na sociálních sítích i v některých francouzských médiích.

Finkielkraut, který dříve protesty podporoval, postupně svůj postoj změnil. Při sobotní demonstraci ho někteří protestující poznali a začali urážet. „Cítil jsem absolutní nenávist a bohužel to nebylo poprvé,“ popsal francouzským novinám Journal du Dimanche. „Kdyby tam nebyla policie, měl bych strach. Naštěstí tam byla,“ dodal.

Renown French scholar Alain #Finkielkraut caught by "yellow vests."Here is what they scream at him:"Go away, you f*** Zionist!""Palestine !""France is ours!""The people shall punish you!" https://t.co/cAFJ0CmQj4

— Emmanuel Navon עמנואל נבון (@emmanuelnavon) 16. února 2019

Na zveřejněných záběrech na něho pokřikují, že je „špinavý žid“, „špinavé sionistické hov**“, a že by se „měl vrátit domů“. Podle francouzského prezidenta Macrona, který se k incidentu vyjádřil v sobotu, jsou „antisemitské útoky, kterým byl (Finkielkraut) vystaven absolutním opakem toho, kdo jsme a co nás dělá velkým národem.“ Doplnil také, že podobné výjevy nebudou tolerovány.

Finkielkraut je značně kontroverzní postavou. Zastává konzervativní názory a je hlasitým příznivcem státu Izrael. Věří, že právě pro tuto „proslulost“ se stal terčem verbálních útoků. Zároveň je však podle něj na vině i „silný pocit nenávisti vůči židům.“ Finkielkraut v neděli sdělil, že již s protesty žlutých vest nesouzní. „Nadále již demonstrace nepodporuji. Stává se z nich groteska,“ uvedl. „Je to hnutí, které už neví, kdy má přestat.“

Podle stanice Deutsche Welle má být incident vyšetřován pro „veřejnou urážku na základě původu, etnicity, národnosti, rasy nebo náboženství.“

Antisemitismus je v poslední době obecně v Evropě i konkrétně ve Francii na vzestupu. Francouzská vláda minulé úterý informovala, že případů antisemitsky motivovaných skutků přibylo za rok 2018 o 74 procent. Nedávno například někdo napsal slovo „Juden“ na okno jedné pařížské pekárny. Na portréty zesnulé političky a přeživší z Osvětimi Simone Veilové zase někdo načmáral hákové kříže. Stoupá i počet fyzických útoků.

Témata:  Francie demonstrace ve Francii antisemitismus demonstrace v Paříži Alain Finkielkraut

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy