Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama o vrahovi z Orlanda: Zřejmě se inspiroval extremistickými weby a jednal na vlastní pěst

Barack Obama
Barack Obama
Foto: Reprofoto YouTube

Washington – Americký prezident Barack Obama dnes vystoupil před novináři kvůli střelbě v Orlandu, při které střelec zabil 49 lidí. Uvedl, že vyšetřovatelé nemají důkaz, že by střelec patřil k nějaké extremistické skupině či měl pokyny ze zahraničí.

Šéf Bílého domu již v neděli vyjádřil soustrast rodinám obětí a přislíbil federální pomoc zasažené komunitě v Orlandu.

Dnes uvedl, že se pachatel zřejmě inspiroval prohlášeními, které radikálové šíří po internetu. Znovu uvedl ,,že útokům pomůže předcházet přísnější kontrola střelných zbraní.''

Americký prezident promluvil k médiím v Oválné pracovně poté, co mu nejnovější informace z vyšetřování předal šéf FBI James Comey. Zřejmě tak šlo o teroristický čin, který devětadvacetiletý Omar Mateen spáchal na vlastní pěst.

Demokrat dnes rovněž prohlásil, že je třeba učinit vše pro to, aby se lidé, „kteří chtějí ublížit jiným, nemohli tak snadno dostat k výkonným zbraním". V minulosti několikrát navrhoval zpřísnění velmi mírných zákonů regulujících prodej zbraní v USA, Kongres byl ale vždy proti.

Témata:  Barack Obama střelba v nočním klubu ve městě Orlando

Aktuálně se děje

16. května 2024 15:19

Útok na Fica byl politicky motivovaný. Policie prošetřuje video se zadrženým útočníkem

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy