Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jen ne druhé referendum! Zvrácení brexitu by byla katastrofa

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Britská Labour Party náhle souhlasí s tím, aby bylo vyhlášeno nové referendum o brexitu. To vyvolává naději v jejích vlastních řadách, ale i v Evropě. Evropské unii by ale mohla dlouhodobě ublížit právě krátkozraké vítězství tábora, který by chtěl v Evropě zůstat, píše komentář německého liberálně-levicového portálu Spiegel Online.

Co chce vyčistit Corbyn? Dosud nic nevyčistil...

Předseda Labour Party Jeremy Corbyn zvažuje možnost druhého referenda o brexitu. Pro každou stranu, která si přeje, aby Spojené království zůstalo v Evropské unii je to skvělá zpráva. Pro sociálně-demokratického europoslance Udo Bullmana, jež výrok cituje Spiegel, může Corbyn „vyčistit nepořádek“, který způsobili toryové.

Autor komentáře Marcus Becker o tom ale pochybuje: „Corbyn nevyčistil dosud nic,“ píše. „A nebyl by to schopen ani s druhým referendem,“ dodává.

Podle autora komentáře by to pravděpodobně jen více „zvýšilo chaos“ a pro EU by to byla jen nová „noční můra“. „Neměli bychom se nechat oklamat tím, co stojí za motivy mnoha britských zastánců setrvání. Corbyn také nechce druhé referendum, přestože se najednou stal pevným zastáncem evropské myšlenky. Jeho hlavním cílem je stále brexit – ale podle jeho přání. Chce druhé referendum pouze jako nouzové řešení, které zabrání ,tory-brexituˇpremiérky Theresy Mayové,“ píše.

To samozřejmě neznamená, že by mezi britskými politiky nebyli nějací ti přesvědčení Evropané. Ale lze předpokládat, že mnoho z těch, kteří chtějí zůstat, mají zcela profánní motiv: chtějí, aby i nadále měli možnost mluvit do EU a hájit tam britské zájmy. „To vždy zahrnovalo i ochotu naslouchat EU ve správnou chvíli a zevnitř ji brzdit,“ míní Becker.

Spojené království neumí hrát v Evropě konstruktivně

Existuje k tomu spousta příkladů – a společná zahraniční a obranná politika je „jednou z nich“. „Pouze v této oblasti se od britského rozhodnutí odejít, odehrálo tolik, jak tomu nebylo za desetiletí,“ soudí autor. „Ale to by mohlo být rychle skončeno, kdyby v druhém referendu zvítězil tábor těch, co chtějí zůstat a Brexit by byl zrušen,“ dodává.

Bylo by to jistě hezké, kdyby v EU existovalo „konstruktivní Spojené království“, domnívá se. „odmítnutí brexitu referendem ale tento se nesplní. V nejlepším případě by to zabránilo neregulovanému brexitu, který by byl pro Velkou Británii katastrofou, a „pro zbytek EU přinejmenším nepříjemností“. Hlavní otázkou by i nadále bylo, jak tomu bylo i dříve, „rozdělené vztahy“ mezi Británií a EU, pokud by nebyly ještě rozdělené přísněji.

Zdá se doslova nemožné, aby Spojené království hrály v dalším vývoji EU „konstruktivní úlohu“. „Místo toho by se chaos v britské politice promítl plně do EU v případě, že by vláda v Londýně odložila vystoupení, a to kvůli obavám z bruselských odpůrců ve vlastních řadách a díky protievropské kampaně bulvárních médií by v každém případě zpozdily další posílení EU nebo ho přímo vetovaly,“ tvrdí autor komentáře.

Katastrofa není brexit, ale britské setrvání

Pro EU by právě toto, uvažuje autor, byla ta katastrofa. Čína se rychle stává ekonomickou, technologickou a vojenskou velmocí, jež projevuje stále méně plachosti, a stále agresivněji předkládá své mocenské nároky. Spojené státy americké se „prakticky vzdaly“ transatlantického spojenectví, pokud vůbec chceme věřit, že je stále zárukou bezpečnosti pro zbytek světa.

„Skutečnost, že by americký prezident Trump riskoval válku s Ruskem na obranu pobaltských států, kromě oficiálních tvrzení, nikdo nevěří,“ argumentuje, „Místo toho je Evropa ohrožena novým závodem v oblasti jaderných zbraní,“ upřesňuje.

Pro státy Evropské unie z dlouhodobého hlediska nejde, podle Spiegel Online, o nic méně, než o jejich bezpečnost a svobodu: a to jak politicky, tak i ekonomicky. „Její ochrana je daleko důležitější, než pomáhat Therese, aby se dokázala společně se svými toryi udržet pohromadě. A to je nepochybně také důležitější, než výsledek brexitových dramat,“ uzavírá Macus Becker na německém liberálně-levicovém portálu Spiegel Online.

Témata:  Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy