reklama

Ministerská předsedkyně v úterý oznámila, že v případě opětovného odmítnutí této dohody v Dolní sněmovně nechá britský parlament hlasovat o možnosti odložení termínu vystoupení z EU, který je v současnosti plánován na 29. března. Podle průzkumů má krátký odklad sympatie 47 procent Britů, kdežto proti je jen 26 procent.

Čísla se však výrazně změnila, když se tazatelé oslovující reprezentativní vzorek 2000 dospělých obyvatel Británie začali ptát na výraznější odsunutí data odchodu. Stoupenci odkladu převažují nad odpůrci, dokud zdržení nepřekračuje tři měsíce. Například půlroční prodloužení členství v evropském bloku podporuje 33 procent lidí, kdežto proti je 48 procent.

V porovnání se stejným průzkumem z listopadu klesl z 23 na 14 procent počet lidí, kteří jsou pro opuštění unie bez jakékoli dohody.

Mírně zároveň vzrostla podpora pro dohodu, kterou v lednu výraznou většinou Dolní sněmovna zamítla a o níž chce Mayová nechat znovu hlasovat do 12. března. V současnosti by její schválení chtělo 30 procent Britů a proti je 37 procent, zatímco v listopadu byl tento poměr 28 ku 45. Zároveň vzrostl počet těch, kteří v případě odmítnutí brexitové dohody podporují vypsání nového referenda o členství v EU - z listopadových devíti procent na současných 17.