Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové by se měli semknout. Přijdou další temné dny, varuje muslim

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

Americko-afghánský muslim vchází do gay klubu na Floridě na noc latinských tanců během měsíce hrdosti sexuálních menšin. To je ve snech Bilala Qureshiho začátek velkého příběhu rozmanitosti, tolerance a soužití, který je podle jeho názoru možný pouze v Americe. Ve skutečnosti se však jednalo o začátek hrozivého masakru hnaného nenávistí, který spáchal muž patřící k muslimům, tedy ke menšině vyděšené podezřívavostí a sledováním. V USA žijící publicista hlásící se k islámu v komentáři pro server New York Times mimo jiné zkritizoval konzervativní přístup vyznavačů islámu vůči homosexuálům.

Na vině je muslim

Bez ohledu na to, zda  byl Omar Matten militantní bojovník financovaný Islámským státem, samostatně zradikalizovaným extremistou, či psychopatickým vlkem samotářem se zbrojním průkazem, vina za nejhorší masovou střelbu v dějinách USA podle publicisty padá na amerického muslima.

Qureshi uvádí, že po útoku v Orlandu mnoho jeho amerických muslimských přátel začalo na sociální síti Facebook psát zprávy popisující frustraci z toho, že povzbudivé obrázky Muhammada Aliho, nedávno zesnulého boxera hlásícího se k islámu, nahradily zprávy o novém teroristickém útoku. Novinář konstatuje, že Facebook se plnil zprávami typu: "On nás nereprezentuje" či "Nemůže si říkat muslim".    

Pro mnoho amerických muslimů bylo okamžité odsouzení činu a aktivismus na sociálních sítích prvním krokem v jejich symbiotickém vztahu s americkými médii, konstatuje Qureshi. Poukazuje, že z historie menšin vyplývá, že odvetné násilí, vyloučení a dokonce i zatracení jsou v USA vždy možností a je dobré pokusit se mu předcházet.  

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Ale v této chvíli hashtagové solidarity doufám, že dokážeme vést také obtížnou debatu o našich hranicích," přiznává muslim. Připouští, že mnoho příspěvků doprovázela gesta solidarity a soustrasti se sexuálními menšinami, zdůrazňuje však, že ve skutečnosti američtí muslimové ohledně práv homosexuálů dlouhodobě mlčí.      

Publicista osm let působil jako editor a producent pořadu Vše zváženo rozhlasového portálu NPR. Během té doby se mu zdálo, jakoby každý týden přinesl příklad muslimského násilí a spolu s ním i příležitost k detailnějšímu pohledu a kontextu k diskuzi. "Tím, že jsem zdůrazňoval názory muslimských reformistů a liberálů, jsem cítil optimismus ohledně generace, která by mohla přemostit naše široké rozdělení," uvádí Qureshi. Ve svém osobním životě však bojoval s izolací, když se mu nedařilo skloubit jeho muslimskou víru a sexualitu.

Islám učí být otevřený, ale...    

Muslim konstatuje, že v době, kdy vyrůstal, pro vyznavače islámu neexistovaly žádné modely či návody, jak se vypořádat s odlišnou sexuální orientací. I poté, co došlo v Obamově éře k průlomu ohledně práv homosexuálů, i progresivní muslimové zaujali většinou ambivalentní postoj, vysvětluje Qureshi. Dodává, že otevřený dopis náboženského učence Rézy Aslana a komika Hasana Minhaje na podporu manželství osob stejného pohlaví podnítil argumentaci a reakce, které se následně objevily v publicistově rozhlasovém pořadu. Mimo jiné zaznělo, že islám učí lidi být otevřený, ale pro homosexuály je nejlepší žít v celibátu, jelikož "co je špatné, to je špatné".   

Pro mnoho muslimů je tradiční manželství základním kamenem jejich víry, vysvětluje publicista s tím, že svatby, oslavy zásnub a rodinné pikniky představují pro vyznavače islámu bezpečný prostor. Muslimové tak podle Qureshiho mohou v době terorismu s homosexuálními aktivisty politický cíl ochrany občanských práv, ale nejedná se o přirozené či hluboké spojenectví. "Co je důležitější, homosexuální muslimové jsou marginalizovaní, ne-li jednoduše neviditelní," uvádí žurnalista. Domnívá se, že ve světle víkendového útoku si muslimové v řadách sexuálních menšin nemohou dovolit pokračovat ve své povrchní angažovanosti.   

"Žádné náboženství nemá monopol na homofobii," zdůrazňuje muslim. Podotýká, že historie vyloučení a vykořenění homosexuálním mužů a žen ve jménu boha je depresivní realitou napříč vyznáními. Tyto analogie však vyznavači islámu nemohou používat jako výmluvu pro vlastní nedostatky, deklaruje Qureshi. Konstatuje, že Omar Mateen šel zabíjet do gay klubu kvůli nenávisti, kterou přičítal své víře. Střílel a masakroval přitom Američany, kteří se nacházeli na pro ně bezpečném místě, mezi svými milovanými a učinil tak během měsíce hrdosti, který má ztělesňovat sebelásku tváří v tvář nenávisti. "Toxický koktejl ozbrojeného násilí, nekontrolovaných psychických onemocnění a vyšinuté ideologie, který poháněl masakr v klubu Pulse, je hrozbou pro všechny Američany," píše publicista.        

Podle Qureshiho je nyní nutné postavit se protimuslimským reakcím, které v současném politickém klimatu přicházejí velmi snadno. Zároveň však jde o moment, kdy se muslimové mají hlouběji zamyslet nad tím, jak chápu život v zemi, kde jsou práva gayů axiomem, rovnost v manželství je realitou a soužití představuje jedinou cestou v kupředu, domnívá se publicista.    

"Když se dívám na jeho narcistická selfie a upnuté pózy opakující se ve zpravodajství, nevím, zda byl Omar Mateen psychicky nemocný, či pouze emočně narušený," tvrdí muslim. Nedokáže posoudit, zda to skutečně byl pohled na dva líbající se homosexuály, co ho rozzuřilo do té míry, že se odhodlal k masakru. Qureshi nicméně předpokládá, že přijde mnoho podobně temných dnů, pokud muslimské komunity v americké společnosti nevytvoří psychologický, politický a duchovní prostor, který uzná rozmanitost, která je dle publicistova názoru možná pouze v USA.    

Témata:  USA muslimové

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy