Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko koupilo Airbus A319, bude se využívat i na evakuace

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovenská vládní letka už nechce spoléhat jen na starší stroje ruské výroby. Na Štefánikově letišti v Bratislavě dnes přistál Airbus A319, který bude využíván pro přepravu politiků, ale případně i k evakuaci obyvatel.

Jedenáct let starý Airbus A319 za bezmála 42 milionů eur (1,13 miliardy korun) přiletěl na Slovensko z Ostravy, kde dostal nový nátěr v podobě slovenské trikolory, státního znaku i podobizny spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika v nadživotní velikosti.

"Koupili jsme letadlo, který není nové, ale má nalétáno málo. Má klasickou palubu, je tam vyhrazený prostor pro prezidenta, pro delegaci i pro novináře. V případě potřeby lze část letadla změnit na evakuační (palubu) nebo se použije třetí paluba, v níž bude pět zdravotních lůžek. Poprvé můžeme převážet zraněné občany zpět do vlasti," uvedl ministr vnitra Robert Kaliňák.

Airbus A319, který používá i česká vládní letka, doplní stávající stroje TU-154M a Jak-40. Jeden ze dvou strojů TU-154M slovenské vládní letky, který má mnohem vyšší spotřebu než Airbus A319, je dlouhodobě mimo provoz a měl by skončit v muzeu. Druhému letadlu tohoto typu skončí životnost asi za dva a půl roku. Kromě koupě Airbusu hodlá Slovensko zakoupit dva starší letouny Fokker 100, které jsou odstaveny na bratislavském letišti.

Témata:  Slovensko Airbus A319

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy