Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stížnosti na volby v Rakousku: Ústavní expert přišel s nečekanou odpovědí

Alexander Van der Bellen, nový prezident Rakouska
Alexander Van der Bellen, nový prezident Rakouska
Foto: Wikimedia Commons

Vídeň – V rakouských prezidentských volbách 22. května porazil někdejší šéf zelených Alexander Van der Bellen kandidáta svobodných Norberta Hofera. Už od vyhlášení voleb se však ozývají stížnosti. A podle odborníka je pravděpodobné, že by se hlasování nakonec mohlo opakovat.

Opakování rakouských prezidentských voleb v návaznosti na stížnosti podané svobodnými „je pravděpodobné", tvrdí odborník na rakouskou ústavu. V rozhovoru pro list Der Standard, profesor vídeňské univerzity Theo Öhlinger také uvedl, že dvě ze stížností v celkem 150-stránkovém dokumentu podanému k Ústavnímu soudu, jsou „velmi vážné".

Jedna z těchto stížností se týká toho, že hlasy odevzdané prostřednictvím pošty byly počítány na některých místech obecními úředníky, správně je ale měla počítat volební komise jako celek. Öhlinger dodal, že také panují vážné obavy, že průběžné výsledky byly publikovány online ještě před tím, než se volební místnosti zavřely.

Van der Bellen porazil Hofera o pouhých 30 863 hlasů. Podle předběžných výsledků, které byly zveřejněny v neděli po volbě, měl mírný náskok právě kandidát svobodných. Po spočítání 700 tisíc poštovních hlasů však nakonec zvítězil zástupce zelených, a to jen o 0,6 procenta.

Volby byly jedněmi z nějtěsnějších v rakouské historii a během několika týdnů si politici svobodných a jejich stoupenci stěžovali na nesrovnalosti, včetně skutečnosti, že poštovní hlasy byly počítány příliš brzy.

Poté, co vůdce strany Heinz-Christian Strache podal minulou středu oficiální stížnost, musí Ústavní soud do 6. července rozhodnout, zda bude tento podnět přijat.

Öhlinger se domnívá, že soud by nezrušil výsledek volby, pokud by se neukázalo, že nesrovnalosti měli vliv na výsledek. I když se původně předpokládalo by je to nepravděpodobné, profesor dodal, že teď je třeba „přehodnotit tento názor".

Témata:  Rakousko Alexander Van der Bellen

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.