Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová je vytrvalá: Schvalte brexitovou dohodu, tlačí na poslance

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Britská premiérka Theresa Mayová dnes pokračuje v přesvědčování svých kolegů v parlamentu, aby schválili její brexitovou dohodu s Bruselem. Na programu má schůzky se zástupci své Konzervativní strany i s představiteli severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), uvedl mluvčí Mayové. Dolní sněmovna má debatu o dohodě na programu v pátek, podle médií však není jisté, zda dojde i na hlasování.

Podle svého mluvčího se Mayová stále domnívá, že její dohoda je tou nejlepší možnou. Menšinová konzervativní vláda se v dolní komoře parlamentu opírá právě o podporu poslanců DUP. Šéfka severoirských unionistů Arlene Fosterová dnes ale zopakovala, že budou hlasovat proti dohodě navrhované premiérkou. Poslanci DUP podle ní rovněž nikdy neměli v úmyslu zdržet se hlasování, a tak vládě vyjít alespoň částečně vstříc.

Vláda udělá vše pro to, aby se o dohodě mohlo hlasovat ještě tento pátek, řekla dnes podle médií Andrea Leadsomová, která organizuje v Dolní sněmovně vládní agendu. Podle ní je však zásadní, aby bylo hlasování v souladu s podmínkou předsedy sněmovny Johna Bercowa. Ten s odvoláním na pravidlo ze 17. století prohlásil, že nepřipustí k opakovanému hlasování smlouvu, pokud nedozná podstatných změn.

Reportér televize ITV dnes v této souvislosti na twitteru uvedl, že Bercow generálnímu prokurátorovi Geoffreyi Coxovi sdělil, že existuje způsob, jakým předložit smlouvu k hlasování v pátek. Cox nyní údajně tuto cestu řeší se zástupci kabinetu.

NEW I’m told the Speaker has indicated to the Attorney General that there is a way to bring back the Meaningful Vote tomorrow and Geoffrey Cox is relaying that to Number 10.The numbers, of course, are a different matter.

— Carl Dinnen (@carldinnen) 28. března 2019

Vládní návrh rozvodového ujednání se zbytkem Evropské unie, který britští poslanci již dvakrát výraznou většinou odmítli, stále nemá jistou podporu většiny zákonodárců. Mayová přislíbila, že po případném schválení dohody by opustila post ministerské předsedkyně.

Témata:  Velká Británie Brexit Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.