Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina si v neděli zvolí prezidenta, klid zbraní ale není všude dodržován

Tymošenková, Julija
Tymošenková, Julija
Foto: news.com

Na Ukrajině dnes zavládl klid před nedělním prvním kolem prezidentských voleb, v nichž se rozhodne o nové hlavě státu pro příštích pět let. Podle informace ústřední volební komise ale ne všichni "klid zbraní" uložený zákonem dodržují, agitační materiály se údajně šíří internetem a k vidění jsou i na webech některých médií. Hlavními favority voleb jsou herec Volodymyr Zelenskyj, obhajující prezident Petro Porošenko a expremiérka Julija Tymošenková.

Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denysovová dnes adresovala výzvu všem 39 prezidentským kandidátům, aby se zdrželi rozhovorů pro novináře a nepromlouvali na veřejnosti. "Jde o porušení zákona, občané, kteří se dnes budou rozhodovat, nesmějí být ničím ovlivňováni," napsala ombudsmanka na facebooku.

Porošenko se dnes spolu se členy vlády a vedením parlamentu zúčastnil slavnostní pravoslavné modlitby za jednotu národa. "Pomodlili jsme se za jednotu všech ukrajinských církví, státu, lidu, národa a našich vojáků, za moudrost voličů, kteří budou zítra rozhodovat o budoucnosti Ukrajiny," řekl prezident novinářům.

Volební právo má na Ukrajině 30 milionů lidí, urny budou otevřeny po dobu dvanácti hodin počínaje sedmou hodinou ranní SELČ. Ústřední volební komise registruje přes 2300 zahraničních pozorovatelů ze 17 států, z nichž velká většina už do zemně dorazila, napsala agentura Unian. Ruským pozorovatelům, kteří měli o sledování voleb zájem, Kyjev účast neumožnil s vysvětlením, že účast zástupců země agresora je nepřípustná.

Témata:  Ukrajina Petr Porošenko Julija Tymošenková

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.