Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozorovatelé na východě Ukrajiny zůstanou, mise OBSE byla prodloužena o další rok

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Monitorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na východě Ukrajiny byla o rok prodloužena. Mandát asi 800 neozbrojených pozorovatelů Stálá rada OBSE prodloužila do 31. března 2020, oznámila dnes organizace v prohlášení.

Experti Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která sdružuje 57 států, sledují a vyhodnocují příměří na východě Ukrajiny, na němž se kyjevská vláda dohodla s proruskými separatisty. Zprávy pozorovatelů mají poskytnout objektivní obraz situace na místě.

Rozhodnutí Stále rady OBSE ocenil úřadující předseda organizace a slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. "Pozorovatelé jsou očima a ušima organizace a celé mezinárodní společnosti a přispívají k předcházení další eskalace (konfliktu)," cituje deník Ukrajinska pravda Lajčáka.

Pozorovatelé OBSE, jejímiž členy jsou i Rusko a Ukrajina, působí na východoukrajinském Donbasu od března 2014. Konflikt v této části Ukrajiny, který propukl v dubnu 2014 po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče a ruské anexi Krymu, si vyžádal na 10.000 mrtvých. Ukrajinská vláda viní z přímé i vojenské podpory separatistů Rusko, Moskva to ale odmítá.

Kyjev se separatisty uzavřel už několik příměří, žádné z nich se však nedodrželo. Klid zbraní strany naposledy vyhlásily na začátku března. Ukrajinská armáda dnes hlásí, že se za posledních 24 hodin situace na linii palebného dotyku vyostřila. O život při ostřelování přišel jeden ukrajinský voják a další čtyři byli zraněni, píše agentura Unian. Ukrajinské bezpečnostní složky zabily údajně čtyři separatisty a dalších šest zranily.

Témata:  Ukrajina OBSE EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy