Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co stojí za požárem v Notre-Dame? V akci jsou desítky vyšetřovatelů

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vyšetřování příčin požáru pařížské katedrály Notre-Dame zatím nedává žádný důvod domnívat se, že oheň byl založen úmyslně. Informoval o tom dnes pařížský prokurátor Rémy Heitz. Podle něj nyní na případu pracuje přes 50 lidí a ti stále předpokládají, že oheň způsobila blíže nespecifikovaná nehoda.

V katedrále Notre-Dame se v době vzniku požáru prováděly rozsáhlé renovační práce. "Na místě pracovalo pět společností. Počínaje dneškem začneme s dotazováním pracovníků těchto firem," uvedl prokurátor.

Hasiči dnes dopoledne před 10:00 SELČ oznámili, že se jim oheň, který propukl v pondělí večer, podařilo zcela uhasit. Prokurátor upřesnil, že první zprávy o možném požáru hasiči dostali v pondělí v 18:20 SELČ, tehdy se však při kontrole žádné známky šířícího se ohně nenašly.

#intervention Retour en images sur le feu à #NotreDame de Paris qui a mobilisé près de 400 pompiers. pic.twitter.com/O9ELwENcoY

— Pompiers de Paris (@PompiersParis) 16. dubna 2019

Teprve po druhém poplachu v 18:43 se zjistilo, že se oheň objevil v oblasti krovu. Mezitím byl chrám evakuován, protože krátce předtím v něm začala mše.

Náměstek francouzského ministra vnitra Laurent Nuňez sdělil, že hlavní otázkou nyní je, do jaké míry byla porušena statika stavby. To musejí posoudit odborníci.

Témata:  Paříž policie Francie požár katedrály Notre-Dame

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy