Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žena vraha z Orlanda o jeho plánech veděla. Bude obviněna ze spoluviny?

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Orlando - Manželku střelce, který v neděli v orlandském gay klubu zabil 49 lidí, zřejmě obviní ze spoluviny. Noor Salmanová podle FBI Mateenovy plány znala a snažila se mu masakr rozmluvit. Možný útok ale neohlásila policii.

Televize Fox News s odkazem na zdroje z FBI sdělila, že státní zástupci žádají velkou porotu, aby Salmanovou obvinila ze spoluviny ze 49 vražd, 53 pokusů o vraždu, neinformování policie o chystaném útok a lhaní federálním agentům.

Televize NBC News uvedla, že Salmanová agentům řekla, že se snažila manželovi útok rozmluvit. Také ale FBI řekla, že jednou ho do orlandského klubu Pulse zavezla, protože si to tam chtěl obhlédnout, a že byla u toho, když si kupoval munici.

Podle Fox News je rovněž možné, že Mateen manželce během útoku z klubu telefonoval. Vyšetřovatelé mají k dispozici dva útočníkovy telefony, a to včetně přístupu. Nyní data analyzují.

Média již dříve informovala o tom, že Mateen možná uvažoval i o útoku na orlandský zábavní park Disney World, který navštívil v dubnu a v červnu. Zachytily ho tamní bezpečnostní kamery. Salmanová policistům sdělila, že dubnová návštěva byla rodinným výletem.

Policisté vyšetřující nedělní masakr dosud nezveřejnili motiv činu. Mateen podle vyšetřovatelů během své akce v klubu volal na krizovou linku, aby se vyznal z věrnosti různým islamistickým skupinám včetně Islámského státu. Podle FBI se Mateen zřejmě radikalizoval sám, protože zatím nejsou důkazy, že by dostával instrukce nebo pomoc od zahraničních islamistů.

Témata:  zbraně Omar Mateen (vrah z Orlanda USA - 12.6.2016) střelba v nočním klubu ve městě Orlando soudy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy