Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie po útocích na Srí Lance pátrá po lidech s vazbami na IS, muslimové nemají vycházet

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Srílanská policie v souvislosti se sérií víkendových útoků na kostely a hotely v zemi stále pátrá po 140 lidech, kteří jsou podezřelí z vazeb na teroristickou organizaci Islámský stát (IS). Uvedl to dnes srílanský prezident Maithripala Sirisena. Atentáty si podle upravené bilance vyžádaly kolem 250 lidských životů a 500 zraněných.

Sirisena dodal, že s IS, který se k útokům přihlásil, byli v kontaktu někteří mladí Srílančané už od roku 2013.

Prezident také obvinil premiéra Ranila Vikremasinghea, že oslabil systém tajných služeb, protože se soustředil na stíhání vojenských činitelů kvůli možným válečným zločinům během války se separatistickými Tamily.

Small gestures of kindness means more than words can say, so proud of these kind hearted Lankans ❤️? #Respect #SriLankaTerrorAttack #EasterAttackLK #EasterSundayAttacksSL #SriLanka pic.twitter.com/Pbp7Crff4v

— VaishnaviGunasekaran?? (@vaishnasl) 26. dubna 2019

Podle srílanských úřadů spáchalo atentáty devět islamistů, kteří byli pravděpodobně všichni domácího původu. Úřady viní z masakru dosud málo známou islamistickou skupinu národní Tauhíd džamáate (NTJ). V jejím čele stál radikální místní duchovní Zahrán Haším, který podle úřadů zahynul při sebevražedném atentátu v hotelu Shangri-La.

Bezpečnostní složky dosud zatkly 76 lidí, uvedla agentura Reuters. Mezi zadrženými jsou také cizinci ze Sýrie a Egypta. V zemi je nasazeno asi 10.000 vojáků, kteří provádějí prohlídky a dohlížejí na bezpečnost u svatostánků, oznámila dnes armáda.

Vláda doporučila muslimům, aby se dnes modlili doma a nechodili do mešit, neboť zpravodajské služby varovaly před možnými odvetnými pumovými útoky.

Témata:  Islámský stát Srí Lanka exploze v kostelech a hotelech na Srí Lance

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy