Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boeing za bouře havaroval na Floridě, sjel do řeky. Cestující popsala minuty hrůzy

Boeing 737 sjel na Floridě z dráhy a skončil v řece
Boeing 737 sjel na Floridě z dráhy a skončil v řece
Foto: Jacksonville Sheriff's Office

Dopravní letoun Boeing 737 sjel v noci na dnešek SELČ na vojenském letišti poblíž amerického města Jacksonville z přistávací dráhy a skončil v blízké řece. Nehoda si podle policejního velitele vyžádala 21 zraněných, ale jejich život není ohrožen. Stroj měl na palubě 136 pasažérů a sedmičlennou posádku a na vojenskou základnu v Jacksonvillu přiletěl z americké základny Guantánamo na Kubě. Všechny lidi se podařilo ze stroje evakuovat. Příčina nehody zatím není objasněna.

Policie zveřejnila fotografie letadla uvízlého v mělké vodě řeky St. Johns. Letoun podle agentury Reuters přistával za bouřky v pátek večer místního času a na konci dráhy sjel do řeky.

"Letadlo se nepotopilo a všichni jsou naživu," oznámil na twitteru úřad jacksonvilleského policejního velitele. K letadlu bylo povoláno téměř sto hasičů a záchranářů. Na záběrech je vidět stroj napůl ponořený ve vodě, ale bez známek vážnějšího poškození.

Prezident Donald Trump telefonicky nabídl pomoc starostovi města Lennymu Currymu. "Všichni jsou živí a zdraví. Policisté i hasiči jsou úžasní," tweetoval Curry.

Velitel základny v Jacksonvillu Michael Connor na tiskové konferenci řekl, že v letadle byli jak civilisté, tak vojenský personál. Někteří nemířili do Jacksonvillu, ale na jiná místa v USA. Connor řekl, že nehoda mohla skončit daleko hůř. "Myslím, že je to zázrak. Dnes večer jsme mohli mít zcela jiný příběh," sdělil.

Thank you God that all passengers are alive and accounted for. #Jacksonville Fl plane skid off of run way into St. Johns River. pic.twitter.com/Vfqvq8WAvA

— Pastor Mark Burns (@pastormarkburns) 4. května 2019

Jak dlouho potrvá vyproštění letadla z vody, není jasné. Podle Connora podvozek zřejmě uvízl v říčním dně. Není prý pravděpodobné, že se letadlo uvolní a bude moci být taženo po vodě. Na místě je personál, který se snaží zamezit úniku paliva do řeky.

Jednou z cestujících byla advokátka Cheryl Bormannová, která televizi CNN sdělila, že letadlo mělo na odletu čtyřhodinové zpoždění. Přistávalo podle ní za hromobití a blesků a bylo "opravdu tvrdé". "Letadlo doslova narazilo do země a nadskočilo. Bylo jasné, že ho pilot neměl plně pod kontrolou, pak nadskočilo znovu," řekla. Svou zkušenost označila za "děsivou". Když se stroj naklonil a sjel z dráhy, narazila Bormannová hlavou do sedadla před sebou. "Byli jsme ve vodě a nedokázali říci, kde jsme, zda je to řeka nebo oceán," sdělila. Když se dostala z letadla, bylo cítit, že pohonné hmoty unikají do vody.

Většina cestujících má podle ní vazby na armádu. Lidé si navzájem pomáhali dostat se ze sedadel a vystoupit ven na křídlo, kde jim pak pomohli do člunu.

Obyvatelka nedalekého Orange Parku v pátek večer slyšela zvuk podobají se výstřelu z děla. Odjela k místu a řekla, že "v životě nic podobného neviděla".

Policejní velitel řekl, že do nemocnic bylo odvezeno 21 lidí s lehkými zraněními a další lidé byli ošetřeni na místě.

Letadlo patří společnosti Miami Air International, která zatím havárii nekomentovala. Mluvčí firmy Boeing řekl, že podnik o incidentu ví a snaží se získat více informací. Federální úřady zahájily vyšetřování nehody boeingu, který je starší než model 737 MAX, který nesmí kvůli dvěma smrtelným haváriím nyní létat. Dohromady při nich přišlo o život 346 lidí.

Témata:  letecké nehody USA Boeing 737 MAX

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy