reklama

Dosavadním šéfem národní policie byl od března 2017 Carlos Pérez Ampueda, ve funkci ho vystřídal v pátek generál Elio Estrada. Ten byl dosud šéfem národní gardy (GNB) pro region hlavního města Caracasu. GNB je jednou z ozbrojených složek, jimiž Madurův režim potlačuje protivládní protesty.

Už v úterý večer vyměnil Maduro šéfa tajné služby (SEBIN) Manuela Figueru, který se předtím vyjádřil kriticky o Madurovi a uvedl, že je čas zemi přebudovat. Sesazen byl ve stejný den, kdy opoziční lídr Juan Guaidó obklopen vojáky vyzval armádu a lid k sesazení vlády prostřednictvím masových demonstrací.

Guaidó měl při projevu u letecké základny v Caracasu po boku i předního lídra opozice Leopolda Lópeze, který se dostal z domácího vězení díky několika vojákům i členům tajné služby.

Na dnešek opozice plánuje další demonstrace proti autokratickému prezidentovi Madurovi, který stojí v čele země od roku 2013 a jehož vládu viní opozice z porušování lidských práv, ekonomické a humanitární krize a nesvobodných voleb. Právě kvůli nedemokratickým volbám letos v lednu neuznal opozicí ovládaný parlament nový Madurův mandát a šéf parlamentu Guaidó se prohlásil dočasným prezidentem. Za hlavu státu, která má uspořádat svobodné volby, ho uznalo téměř šest desítek zemí.

V posledních měsících ztrácí Maduro podporu stále širšího okruhu svých dřívějších příznivců, mimo jiné kvůli hluboké ekonomické a humanitární krizi, z níž mnozí viní řízenou socialistickou politiku Madurovy vlády.

Klíčová je ale pro změnu režimu ve Venezuele podpora armády, jejíž velká část má podle opozice stále strach otevřeně vystoupit proti Madurovi. Na dnešek vyzval Guaidó lid k poklidným demonstracím před hlavními armádními základnami v zemi, kde se mají Venezuelané snažit přesvědčit vojáky, aby se přidali k opozici.