Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč byly rozvody v královské rodině tak dlouho tabu? Meghan není první černá ovce

Princ Harry a Meghan Markleová
Princ Harry a Meghan Markleová
Foto: Reprofoto YouTube

Když si princ Harry bral Meghan Markle nezpůsobil kontroverzi jen tím, že se jednalo o americkou herečku bez modré krve, ale především šlo o rozvedenou ženu. Sňatky s rozvedenými lidmi byly pro britskou královskou rodinu dlouho tabu.

Uvnitř britské královské rodiny se jedná o skutečně podstatné téma. Před uzavřením sňatku se všichni následníci trůnu v pořadí musí dovolit u hlavy rodu, panovnice královny Alžběty.

"Historicky bylo v anglikánské církvi možné rozvést manželství, ale oženit se po rozvodu znovu bylo zakázáno," uvedla profesorka Bostonské Univerzity Aranne Chernocková, která se zaměřuje na genderovou problematiku uvnitř královské rodiny.

Ironií historie je, že pravidlo se váže k samotnému vzniku anglikánské církve, který byl zapříčiněn právě snahou o anulaci sňatku tehdejšího panovníka Jindřicha VIII. s Kateřinou Aragonskou. 

Jelikož mu rozluku papež nepovolil, založil Jindřich vlastní národní církev, jejíž se stal hlavou. Britští panovníci se stali ochránci anglikánské víry a museli se církevními pravidly striktně držet.

Rozluka manželství sice byla v Británii možná, ale například během celého 18. století se podle církevních pravidel rozvedlo jen 131 lidí. S civilními sňatky počet rozvodů narostl, jenže britská královská rodina se dál musela držet církevních pravidel, jelikož s anglikánskou církví je úzce spojena.

Pravidla církve až do roku 2002 zakazovala vstoupit do sňatku s rozvedenou osobou pokud ex-manžel nebo ex-maželka byli stále mezi živými.

Největší povyk způsobil Edward VII., který se chtěl oženit s dvakrát rozvedenou Wallis Simpson, čímž způsobil konstituční krizi a musel na královský titul abdikovat.

Skutečnou revoluci způsobil především princ Charles rozvodem s princeznou Dianou. Zatímco Diana se nikdy znovu nevdala, Charles se oženil také s rozvedenou Camillou Bowlesovou. Královna Alžběta dala ke sňatku souhlas a následovala revoluce mezi sňatky v královské rodině, kdy se nad sňatkem Harryho a Meghan už takřka nikdo ani nepozastavil.

Témata:  Meghan Markleová Princ Harry historie královská rodina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy