Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Masový vrah z Orlanda je hrdina. Zabil 50 pedofilů a to je skvělé. Kazatel vyvolal svojí řečí obrovský poprask

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Sacramento – Zatímco téměř celý svět truchlí a vyjadřuje soustrast rodinám obětí střelby v Orlandu, najdou se i tací, kteří vraha Omara Mateena chválí a oslavují. Paradoxně nejde o muslimy, ale o křesťanského baptistického kazatele z Kalifornie.

Spojené státy podle tamní televizní stanice CBS velmi pobouřil záznam nedělního kázaní pastora Rogera Jimeneze, který se objevil na YouTube a sociálních sítích. Duchovní na něm jen několik hodin po masakru v Orlandu, při kterém zemřelo 49 lidí, čin střelce pochvaloval.

„Jste smutní, že dnes bylo zabito 50 pedofilů? Ehm, ne. Myslím, že je to skvělé! Myslím, že to společnosti pomohlo. Myslím, že Orlando na Floridě je dnes večer o něco bezpečnější," uvedl kazatel ze Sacramenta jen několik hodin po útoku. 

„Nemusíme dělat nic, abychom pomohli. Pokud jde o mě, Svět je opět o něco bezpečnější. Kdybychom měli spravedlivější vládu, všechny by je pochytala, postavila je proti popravčí zdi a vystřelila jim mozek z hlavy," přitvrdil v kázání pastor.

Záznam jeho řeči, který byl v pondělí z YouTube stažen, protože porušoval pravidla o nenávistných projevech, pobouřil řadu organizací bojující za práva homosexuálů. Sandrea Nelsonová z koalice Davis-Phoenix uvedla, že sama v baptistické církvi vyrůstala, ale žádný z kazatelů takto nikdy nemluvil. „Není to žádný boží muž, nepoučuje o náboženství," uvedla.

Dodala, že právě podobné štvavé projevy a nenávistné komentáře způsobují, že je LGBT komunita stále vyčleněna ze společnosti. „Prohlášení tohoto typu mohou způsobit hodně škody na naší mládeži a lidech, kteří svou orientaci tají. Způsobí to, že se budou cítit bezcenně," dodala.

Stanice CBS se pokusila kazatele kontaktovat, on se ale ke svým nedělním slovům odmítl dál vyjádřit. Jeho vyjádření už v pondělí odsoudil také starosta Sacramenta Kevin Johnson.

Témata:  USA církev

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy