Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budoucnost Camerona v ohrožení? Občanská válka je za dveřmi, hrozí analytici

Summit G7 v Německu, David Cameron
Summit G7 v Německu, David Cameron
Foto: g7germany.de

Londýn - Po referendu o brexitu by mohla v Británii propuknout "občanská válka", naznačují analytici a řeší budoucnost premiéra Davida Camerona, pokud se lidé vysloví pro odchod z EU.

Sám Cameron dal sice najevo, že ve funkci zůstane i v případě brexitu, ale podle některých hlasů z jeho strany by jeho pozice byla neudržitelná. Jiní zase tvrdí, že brexit by Cameronovu pozici naopak posílil, neboť se očekává pád libry a nikdo si nebude přát další nestabilitu způsobenou odstoupením předsedy vlády.

Ať už referendum dopadne jakkoli, Konzervativní strana nejspíš zůstane po Cameronově energické kampani ve prospěch v EU rozdělená. Kritici mezi toryi premiérovi vyčítají, že přesvědčuje Brity za pomoci zavádějících, ba dokonce lživých argumentů.

Camerona za jeho kampaň kritizovali například bývalý starosta Londýna Boris Johnson nebo renomovaný euroskeptický konzervativní poslanec Andrew Bridgen. Premiér "vrátil úder" minulý týden, když řekl, že argumenty jsou opačného tábora jsou nepravdivé.

Bridgen tvrdil v britském tisku, že ví o nejméně 50 konzervativních zákonodárcích, kteří jsou v případě vítězství brexitu připraveni vyjádřit Cameronovi jako předsedovi konzervativců nedůvěru.

Podle agentury Bloomberg panuje u toryů názor, že rozhodne-li se pro další členství v EU více než 55 procent voličů, Cameron zůstane. Když ale bude výsledek těsný, bude to mít nahnuté. Premiér totiž referendum vyvolal především pro to, aby dokázal, že veřejnost si brexit nepřeje. Bude-li ale pro odchod například 49 procent voličů, bude za tím patrně Cameronova vyhrocená kampaň. V případě tohoto scénáře se dá očekávat, že mnoho konzervativních poslanců bude naštvaných. Paradoxně je možné, že Cameron bude více v bezpečí, když vyhraje brexit.

Průzkum veřejného mínění z konce května ukázal, že Cameronovu demisi si přeje v případě brexitu 58 procent Britů. Podle britských médií má tak Boris Johnson dobře našlápnuto k tomu, aby se stal novým vůdcem toryů a premiérem.

Naproti tomu opoziční Labouristická strana není v otázce referenda tak polarizovaná, většina jejích členů pokračující členství podporuje. To platí i pro vůdce labouristů Jeremyho Corbyna, o jehož názoru se až do jara jen spekulovalo, neboť Corbyn je dlouholetým kritikem EU a ví se, že v roce 1975 hlasoval v referendu pro vystoupení země z Evropského hospodářského prostoru. Corbyn ale v dubnu řekl, že je "zcela jistě možné být kritický a přitom být přesvědčený, že (Británie) má zůstat členem". Tisk nicméně spekuluje o tom, zda si to myslí opravdu.

Témata:  Velká Británie David Cameron Brexit

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy