reklama

Spojené státy a Čína, tedy dvě největší ekonomiky světa, nyní proti sobě vedou obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalují cla. Washington navíc tento měsíc zařadil čínskou společnost Huawei na černou listinu, takže americké podniky nyní potřebují zvláštní povolení, aby jí mohly dodávat své produkty.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang dnes podle CNN americkou obchodní politiku označil za "typický ekonomický terorismus". Podobně se vyjádřil i náměstek ministra zahraničí Čang Chan-chuej. "Jsme proti obchodní válce, ale nebojíme se jí. Tento způsob záměrně provokativních obchodních sporů je čistým ekonomickým terorismem, ekonomickým šovinismem a ekonomickým zastrašováním," citovala z jeho prohlášení agentura Reuters.

V čínských médiích se tento týden objevily zprávy, že Peking by v rámci obchodní války mohl omezit vývoz kovů vzácných zemin do USA. Agentura Bloomberg dnes s odvoláním na zdroje obeznámené se situací uvedla, že Čína pozastavila nákupy amerických sójových bobů.

Americký prezident Donald Trump dnes nicméně prohlásil, že Spojené státy si v obchodních rozhovorech s Čínou vedou dobře a že Peking chce dosáhnout dohody. Dodal, že americká cla na čínské zboží nutí výrobce opouštět Čínu a usazovat se v jiných zemích.