Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další poprava v Alabamě. Smrtící injekci dostal vězeň odsouzený za vraždu kněze

Další poprava v Alabamě. Smrtící injekci dostal vězeň odsouzený za vraždu kněze
Další poprava v Alabamě. Smrtící injekci dostal vězeň odsouzený za vraždu kněze
Foto: Scott Langley

Smrtící injekce ukončila život odsouzence, který pár dnů před Vánoci v roce 1991 zavraždil duchovního a pobodal jeho manželku. Oznámily to dnes tiskové agentury. Šestačtyřicetiletý Christopher Lee Price se stal druhým vězněm popraveným ve státu Alabama během dvou týdnů.

"Člověk je mnohem víc než jeho nejhorší chyba," prohlásil Price ve svém posledním vyjádření. Za mrtvého byl prohlášen ve čtvrtek večer místního času (v pátek 02:31 SELČ).

Price byl odsouzen k smrti v roce 1993 za zabití kazatele Williama Lynna v jeho domově v Bazemore v Alabamě. Lynn a jeho manželka Bessie se právě vrátili domů z kostela a chystali dárky pro vnoučata, když dva lupiči vypnuli elektřinu v domě a napadli pár mečem a dýkou. Lynn zraněním podlehl, zatímco jeho žena přežila, i když utrpěla rány na hlavě, rukou a hrudi.

Price byl zatčen o sedm dní později a přiznal účast na loupeži. U soudu tvrdil, že manželům neublížil.

Kelvin Coleman, obviněný jako Priceův komplic, se přiznal k vraždě a loupeži. Odpykává si nyní doživotní trest bez možnosti propuštění na svobodu.

Price se v letošním roce stal devátým popraveným vězněm ve Spojených státech a třetím v Alabamě.

"Konečně se ti, kdo měli rádi pastora Lynna, mohou cítit lépe při vědomí, že spravedlnost byla vykonána. Modlím se, aby se jeho rodina po všech těch letech dočkala pokoje a útěchy," uvedla guvernérka Kay Iveyová.

Popravě byli přítomni jak příbuzní Priceho, tak Lynna.

Poprava byla původně naplánována na 11. dubna, ale odložily ji právní spory ohledně smrtící injekce. Price žádal, aby místo vstříknutí směsi tří látek byl popraven alternativní metodou odčerpání kyslíku, kterou stát Alabama povolil, ale dosud nevyvinul. Podle Priceho právníků by tato metoda měla být méně bolestná než injekce.

Témata:  trest smrti USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy