Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump opět "střílí" do muslimského starosty Londýna. Na twitteru bylo dusno, Corbyn se neudržel

Londýnský starosta Sadiq Khan
Londýnský starosta Sadiq Khan
Foto: Facebook

Americký prezident Donald Trump označil londýnského starostu Sadiqa Khana za katastrofu pro britskou metropoli. Dokud podle něj zůstane Khan v úřadu, situace se nezlepší. Khan má podle prezidenta USA odstoupit. Trump se tak vyjádřil v tweetu v reakci na násilnosti, při nichž byli za 24 hodin v Londýně zavražděni tři lidé a další tři byli zraněni.

Trump přeposlal tweet, v němž komentátorka Katie Hopkinsová Londýn označila za "město, v němž se vrážejí nože do zad", a za "Khanův Londonistán".

"LONDÝN potřebuje co nejrychleji nového starostu. Khan je katastrofa - a bude to jen horší!" napsal ve svém textu Trump.

He is a national disgrace who is destroying the City of London! https://t.co/l3qcUS17jh

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 15. června 2019

Starostův mluvčí sdělil, že Khanovy myšlenky jsou nyní s rodinami obětí a že Khan nebude "plýtvat časem odpovídáním na takový druh tweetů".

Trump nedávno označil Khana, který je muslim pákistánského původu, za naprostého ztroskotance, když Khan kritizoval vládu za pozvání Trumpa na státní návštěvu. Přirovnal ho tehdy k fašistům 20. století.

Jejich vzájemné nepřátelství je ještě staršího data. Khan kritizoval Trumpa za zákaz vstupu lidí z muslimských zemí do USA, prezident zase starostu za to, jak postupoval po teroristickém útoku na mostě v Londýně v roce 2017, při němž přišlo o život 11 lidí.

V Londýně byl v pátek odpoledne ubodán 18letý muž, o pár minut později byl střelnou zbraní zabit o rok starší člověk a v sobotu odpoledne pak byl znovu zabit nožem 30letý občan. V tomtéž časovém období byli tři lidé pobodáni, ale nezemřeli. Policisté po těchto útocích zadrželi 14 lidí.

Khana se zastal šéf labouristů Jeremy Corbyn. Považuje za "naprosto hrozné", že Trump zneužil tragédii těchto zavražděných lidí k útoku na Khana. "Khan náležitě podporuje policii v její práci, zatímco Katie Hopkinsová šíří nenávistné a rozvracující poznámky," napsal Corbyn ve svém tweetovém příspěvku.

Absolutely awful to see @realDonaldTrump using the tragedy of people being murdered to attack the Mayor. @SadiqKhan is rightly supporting the police to do their job while Katie Hopkins spreads hateful and divisive rhetoric. They seek to divide at a time we need to come together. https://t.co/Se3fgWDXUZ

— Jeremy Corbyn (@jeremycorbyn) 15. června 2019

V Londýně bylo od začátku roku zavražděno 56 lidí. Loni touto dobou mělo hlavní město za sebou 77 vražd, z nichž 48 bylo spácháno noži.

Témata:  Donald Trump Londýn prezident USA Sadiq Khan

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy