reklama

NBC také v souvislosti s rozhovorem uvedla, že Trump je ochoten jednat s íránským duchovním vůdcem ajatolláhem Alím Chameneím, případně s prezidentem Hasanem Rúháním. Žádné předběžné podmínky si šéf Bílého domu neklade, řekl ale, že jakákoli případná dohoda s Teheránem musí zahrnovat i íránské balistické střely.

O připravované a nakonec odvolané odvetě Trump na twitteru napsal, že útok odvolal deset minut před zahájením. "Byli jsme připraveni k odvetě ve třech různých směrech, když jsem se dotázal, kolik lidí zemře," napsal Trump. "Bude to 150 lidí, zněla odpověď generála. Deset minut před úderem jsem to zastavil, protože by to bylo neúměrné oproti sestřelení nepilotovaného dronu," uvedl prezident. Zároveň zdůraznil, že USA měly nabito a odjištěno.

Stejně se vyjádřil Trump i v rozhovoru s NBC News, kdy zopakoval nerovnost takové odvety. "Nelíbilo se mi to. Nemyslím si, že by to bylo vyvážené," uvedl k odhadovanému počtu 150 íránských obětí.

Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová je ráda, že Trump úder odvolal, neboť takový úder by byl kvůli počtu obětí velmi provokativní. Zároveň zopakovala svůj dřívější požadavek, aby Trump požádal Kongres o souhlas před jakoukoli vojenskou akcí proti Teheránu. Uvedla také, že o chystaném úderu nebyla předem informována.

Pokud jde o Írán, Trump nehodlá spěchat. "Naše armáda prošla obnovou, je nová a připravená vyrazit. Je zdaleka nejlepší na světě. Sankce fungují a v noci na dnešek přibyly další. Írán nebude moci NIKDY vlastnit jaderné zbraně, proti USA ani proti ostatnímu světu," konstatoval prezident.

Trump ve vzkazu na twitteru obvinil svého předchůdce Baracka Obamu, že s Íránem dojednal "zoufalou a strašlivou" smlouvu. "Uvolnil jim cestu k jaderným zbraním, a to brzy. Místo aby poděkoval, Írán křičel Smrt Americe," napsal šéf Bílého domu.

Mezinárodní jadernou smlouvu s Íránem uzavřely před čtyřmi lety kromě USA Francie, Británie, Německo, Čína a Rusko. Írán se v dokumentu zavázal pozastavit svůj jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí. Loni v květnu Trump oznámil, že USA od dohody odstupují.