reklama

Jak server informuje, navzdory tomu, že spisovatel Edward Cline z americké Virginie není příliš známý, Islámský stát (IS) si všiml jeho působení proti islámu. Cline během posledních 15 let vydal stovky esejí na svém webu a sám si vydal knihy, které mají společnou tématiku – jsou proti islámu.

Cline islám například nazval „kultem uctívání smrti" a o Velké mešitě v Mekce, jednom z nejposvátnějších míst islámu, mluvil jako o „islámském mraveništi". Vytvořil také seznam citátů z Koránu, které považuje za otevřené výzvy k násilí proti nevěřícím, a tvrdí, že od teroristických útoků 11. září došlo k asi 26 tisícům teroristických útoků, za kterými stáli muslimové.

Cline také otevřeně kritizoval Evropu za to, že se postupně islamizuje, a popřel, že by islám mohl být se západní kulturou slučitelný. „Islám není kompatibilní s kterýmkoliv západním systémem vlády a neexistuje něco takového, jako je umírněný muslim. Vždycky to byla totalitní ideologie," uvedl.

Jak Cline sám vysvětluje, 18. května za ním přišel domů agent FBI, který ho informoval, že jeho výroky přitáhly pozornost islámských teroristických skupin včetně IS. Bylo mu ale sděleno, že reálné nebezpečí téměř nehrozí, protože je zkrátka „příliš malá ryba".

I tak byl ale donucen majitelem bytu, který si pronajímal od roku 2009, aby se vystěhoval, protože by jeho přítomnost mohla představovat nebezpečí pro ostatní obyvatele budovy. Jak server podotýká, lidé, kteří sdílí jeho názory na islám, již na serveru GoFundMe vybrali více než 14 tisíc dolarů na to, aby mu pomohli najít si nové bydlení.