reklama

Muhammad Adžmal přiznal mnohonásobnou vraždu, kterou se chtěl pomstít za údajnou nevěru své manželky. Adžmal pracoval jako krejčí v Saúdské Arábii a do Pákistánu se vrátil před 25 dny s cílem zavraždit manželku, děti a její příbuzné.

"Viděl fotografii své ženy s jiným mužem a věřil, že ho podvádí," uvedl místní policejní důstojník. "Svých činů nelituje." Kromě manželky a dvou dětí zabil také tři švagrové, dvě jejich děti a svou tchyni.

Spolu s Adžmalem policie zadržela i jeho tchána, který byl při vraždách přítomen, a pátrá po Adžmalově bratrovi, jenž byl do vražd pravděpodobně také zapojen.

V Pákistánu každoročně zabijí stovky dívek a žen jejich mužští příbuzní, kteří se tak snaží očistit domnělé škody, které ženy napáchaly na jejich cti. Uvádějí to organizace na ochranu lidských práv. Čest může přitom poškodit cokoli od nevěry, přes přátelství s muži či jakékoli porušení konzervativních pravidel týkajících se žen.

Pákistán v roce 2016 přijal tvrdé zákony proti takzvaným vraždám ze cti, za které soudy vynášejí přísné tresty. Země tím uzavřela právní kličku, díky které mohli vrazi vyváznout beztrestně, pokud jim odpustili členové rodiny.