reklama

Mezinárodní agentura pro atomovou energii v úterý potvrdila, že Teherán již obohacuje uran nad stanovený limit, konkrétní hodnotu ale nesdělila. Dnes zmíněný údaj oznámili představitelé agentury zástupcům členských států na zasedání Rady guvernérů MAAE ve Vídni.

Na porušování závazků ze strany Íránu dnes reagoval americký prezident, když zemi obvinil z dlouhodobého tajného obohacování uranu. Varoval ji zároveň, že Spojené státy už brzy zesílí sankce, které vůči Íránu uplatňují.

"Írán dlouho tajně 'obohacuje', čímž zcela pošlapává tu příšernou dohodu za 150 miliard dolarů (3,4 bilionu Kč), kterou stvořili (bývalý ministr zahraničí USA) John Kerry a administrativa (prezidenta Baracka) Obamy. Vzpomeňte si, že dohoda měla vypršet za několik málo let. Sankce budou brzy zvýšeny, a to velmi výrazně!" napsal dnes na twitteru šéf Bílého domu.

Před uzavřením dohody v roce 2015 Írán ve výkonných odstředivkách obohacoval uran na 20 procent, vždy ale popíral, že usiluje o jadernou zbraň. Při obohacování se zvyšuje koncentrace izotopu 235, který je klíčový při jaderném štěpení uranu. Pro jaderné elektrárny se uran obohacuje v jednotkách procent, zatímco pro jaderné zbraně je zapotřebí obohacení nad 85 procent.

MAAE dnes také potvrdila, že Teherán překročil povolený 300kilogramový limit zásob plynného hexafluoridu uranu, což odpovídá 202,8 kilogramu nízko obohaceného uranu. Toho má nyní Írán 213,5 kilogramu, uvedla podle agentury Reuters MAAE.

Krizové zasedání Rady guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii se dnes schází na žádost Spojených států. Důvodem jsou kroky, které Írán podniká v reakci na loňské odstoupení USA od mezinárodní jaderné dohody z roku 2015 a obnovení hospodářských sankcí proti Íránu.