Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská poslankyně Jo Coxová zemřela. Zavraždil ji muž, který křičel "Britain First"

Jo Coxová
Jo Coxová
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Poslankyně britské labouristické strany Jo Coxová byla dnes postřelena neznámým pachatelem. Policie už ho dopadla. Krátce po 18. hodině večer policie bohužel informovala o její smrti.

Incident se stal na chodníku před městskou knihovnou ve městě Birstall, hrabství West Yorkshire, kde měla poslankyně setkání s voliči. Podle svědka Bena Abdallaha čekal na Coxovou na ulici muž v bílé kšiltovce, který na ni po opuštění knihovny brutálně zaútočil. Do potyčky se vmísil další muž, který se snažil poslankyni pomoci a při útoku byl sám vážně zraněn.

Podle Abdalláha zazněly dva výstřely, po kterých žena upadla mezi zaparkovaná auta. Po několika minutách dorazila na místo záchranná služba, zranění Coxové byla však tak vážná, že 41letá matka dvou dětí musela být transportována vrtulníkem na specializované oddělení do nemocnice v Leedsu. Tam svým zraněním bohužel podlehla.

Policie následně dopadla a obvinila z útoku 52letého muže, který podle dalších svědku před incidentem volal: "Britain First!", což je slogan odpůrců setrvání Británie v EU.

Není jasné, zda útok souvisí právě s brexitem, neboť poslankyně bojuje hlavně za ukončení války v Sýrii. Úřady ihned posílily počet policistů v ulicích a uzavřely místní základní školu. Podle posledních zpráv agentury Reuters je poslankyně v kritickém stavu a bojuje o život.

Témata:  Velká Británie napadení Jo Coxová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy