Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schyluje se k válce na moři? Sledujeme nepřátelské lodě USA, varuje íránský admirál

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: U.S. NAVY

Írán sleduje veškeré americké lodě ve své blízkosti a má archiv fotografií jejich každodenního pohybu. Dnes to podle agentury Reuters řekl velitel íránského námořnictva admirál Hosejn Chánzádí. Íránský viceprezident Eshák Džahángírí mezitím odsoudil záměr Británie vytvořit misi na ochranu námořní dopravy v oblasti Hormuzského průlivu s tím, že to jen povede k nestabilitě, informovala íránská státní tisková agentura IRIB.

"Sledujeme nepřátelské lodě, zejména americké, bod po bodu od počátku až do okamžiku, kdy vplují do regionu," uvedl Chánzádí. Příslušné fotografie byly podle něj pořízeny s pomocí bezpilotních letounů. "Máme kompletní snímky a velký archiv každodenního i momentálního provozu (lodí) koaličních sil i (lodí) amerických," doplnil.

Írán a Spojené státy se minulý měsíc ocitly na pokraji války, když islámská republika sestřelila americký bezpilotní letoun. To málem vedlo k odvetnému útoku, který však americký prezident Donald Trump na poslední chvíli odvolal.

Spor s Íránem má v uplynulých týdnech také Británie. Íránské revoluční gardy minulý týden v pátek v Hormuzském průlivu zadržely tanker Stena Impero plující pod britskou vlajkou. Podle Londýna jde o nelegální čin. Mluvčí íránské vlády naopak řekl, že šlo o legální opatření. Plavidlo Íránci zadrželi několik hodin poté, co nejvyšší soud Gibraltaru rozhodl prodloužit o 30 dní dobu zadržování íránského tankeru Grace 1. Ten je u Gibraltaru od 4. července, kdy ho zadržely britské úřady kvůli podezření, že přepravuje ropu do Sýrie, což Evropská unie považuje za porušení svých protisyrských sankcí.

Šéf britské diplomacie Jeremy Hunt v pondělí oznámil, že Británie chce vytvořit mezinárodní misi na ochranu námořní dopravy, která má zajistit bezpečnou plavbu Hormuzským průlivem. 

Íránský viceprezident Džahángírí dnes tento záměr Londýna odsoudil. "Vytvořit koalici není vůbec zapotřebí, protože takové koalice a přítomnost cizinců v regionu samo o sobě vytváří nebezpečí," uvedl viceprezident.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo mezitím v rozhovoru s americkou televizí Fox News v pondělí poznamenal, že současná krize není důsledkem amerických protiíránských sankcí, nýbrž dlouhodobé politiky Íránu. Pompeo zároveň obvinil Írán z pirátství a poznamenal, že "odpovědnost za své lodě nese především Británie".

Témata:  Írán U.S. Navy USA Velká Británie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy