Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Borisova mega jatka. Nejbrutálnější vládní čistka v dějinách Británie, píše tisk

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Za krvavou lázeň, vládní masakr či historickou čistku označují dnešní vydání britských novin rekonstrukci kabinetu, ke které ve středu po svém jmenování do funkce premiéra přistoupil Boris Johnson. Moc v Británii podle listů nyní převzali zastánci tvrdého brexitu, jejichž úkolem bude připravit Spojené království během nadcházejících méně něž sta dní na odchod z Evropské unie - třeba i bez dohody.

"Poté, co slíbil, že Británii sjednotí, nový premiér Boris Johnson vyhodil či donutil odejít většinu kabinetu," popsal situaci deník i, který je stručným výtahem z hlavních článků serveru Independent. Všechny klíčové posty ve vládě podle něj získali zastánci brexitu, zatímco Johnsonovi "mocní kritici" jsou nyní jen řadovými poslanci bez vládních funkcí.

Podle listu The Guardian se Johnson "pomstil" a ve vládě, kterou před více než rokem kvůli nesouhlasu s její brexitovou politikou opustil, udělal "brutální čistku". Do ministerských funkcí podle levicového deníku jmenoval nový premiér "veterány" tábora podporujícího odchod Británie z Evropské unie a "pravicové zastánce volného trhu", a dal tak najevo "své bezohledné odhodlání zajistit brexit".

Také list Financial Times se na titulní stránce věnuje rekonstrukci vlády. Johnson podle něj tým bývalé premiérky Theresy Mayové "rozbil na kusy", aby vytvořil "tvrdý tým zastánců brexitu".

Stoupenci rázné odluky Británie od Evropské unie obsadili většinu čelných vládních postů, server BuzzFeed UK nicméně podotýká, že v celém kabinetu paradoxně převažují lidé, kteří před třemi lety v referendu hlasovali za setrvání v unii. I hlavní politická zpravodajka BBC Laura Kuenssbergová píše, že novou vládu netvoří jen "nejzapálenější euroskeptici". "Většina lidí u stolu podpořila nešťastnou dohodu (expremiérky) Theresy Mayové... Jsou to především pragmatici, nikoli puristé, a jsou tam i bývalí přední zastánci setrvání," dodává.

Welcome the new UK PM, #BorisJohnson ! Hope you give us as much mirth and laughter as your counterpart in the US ! pic.twitter.com/sXDj3ps8Rr

— Harsh Goenka (@hvgoenka) July 24, 2019

Za "vládní krveprolití" a "nejbrutálnější vládní čistku v moderních politických dějinách" označil události středečního večera také list The Times. "Rekordních sedmnáct členů vlády odešlo během pěti horečných hodin," napsal. Podle The Times Johnson britský parlament i Evropskou unii šokoval především tím, že svěřil přípravy na brexit bez dohody do rukou Michaela Govea a že svým klíčovým poradcem jmenoval Dominica Cummingse, strůjce a šéfa úspěšné kampaně za odchod Británie z Evropské unie.

Kvůli příchodu Cummingse a dalších tváří kampaně Vote Leave řada komentátorů hovoří i o tom, že Johnson zároveň s novou vládou vybudoval tým pro předčasné volby, které by mohly přijít už na podzim. "V politice nemáme nikoho, kdo by dokázal lépe dělat kampaň," citoval The Guardian nejmenovaného poslance a stoupence Johnsona. "Vypadá to spíše jako tým postavený pro boj v parlamentních volbách, s jasným cílem získat zpět miliony voličů, kteří přeběhli k Nigelu Farageovi (a jeho Straně pro brexit)," poznamenal britský zpravodaj webu Politico.

Bulvární list Daily Mail středeční rekonstrukci britského kabinetu popsal jako "vládní masakr" a "Borisova jatka", Daily Express píše o "historické čistce" a začátku "nové éry". Podle deníku Metro v prvních hodinách ve funkci "brutální" Johnson vyrazil na kabinet expremiérky Mayové se sekyrou v ruce.

Bulvární list The Sun označil v titulku středeční večer za "noc blonďatých nožů". Odkázal tím na takzvanou noc dlouhých nožů, čistku, kterou nechal v roce 1934 v Německu provést Adolf Hitler a jíž za oběť padli především členové jednotek SA a někteří významní konzervativci. Kromě blonďatého premiéra má The Sun na titulní straně také fotografii jeho partnerky Carrie Symondsové. List rekonstrukci vlády označuje za "nejkrvavější" v historii a popisuje ji jako "mega jatka".

Témata:  Velká Británie EuroZprávy.cz Boris Johnson

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.