Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poplach v Budapešti. Kvůli sovětské bombě evakuováno 3500 lidí

Maďarsko
Maďarsko
Foto: Pixabay

MPyrotechnici dnes v centru Budapešti úspěšně zneškodnili stokilovou sovětskou bombu z druhé světové války, která byla tento týden nalezena na stavbě. Kvůli akci armádních specialistů muselo být z oblasti městského parku evakuováno více než 3500 lidí, napsala agentura MTI.

Evakuovaným úřady poskytly dočasná přístřeší, nemocným a seniorům pomohly s přepravou. Pro dopravu bylo dočasně uzavřeno i několik ulic na jižním konci parku, změny trasy se dotkly několika linek hromadné dopravy. Podle radnice jsou po úspěšné akci všechna dopravní omezení zrušena.

Nálezy nevybuchlých bomb jsou v maďarské metropoli poměrně časté - podobných případů se tam vyskytne i několik do roka. Naposledy pyrotechnici zneškodnili nálož na začátku července, úřady kvůli tomu museli evakuovat 700 osob.

Maďarsko bylo za druhé světové války spojencem nacistického Německa a ke konci válečného konfliktu bylo často bombardováno jak americkou, tak britskou a sovětskou armádou. Značný počet svržených bomb tehdy nevybuchnul.

Témata:  nálezy bomb z II. světové války EuroZprávy.cz Maďarsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy