Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bestiální rumunský vrah se přiznal, dívky znásilnil a rozpustil v kyselině. Do kauzy se vložili politici

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Ke dvěma vraždám mladých dívek ve městečku Caracal na jihu Rumunsku se dnes přiznal 66letý muž, kterého policie zadržela již v pátek. S odvoláním na jeho advokáta o tom informoval server Digi24. Případ únosu a vraždy 15letého děvčete vyvolal tento týden v Rumunsku značnou pozornost veřejnosti, demonstrace v několika městech, čistku ve vedení policie i kritiku policejní práce z nejvyšších pater politiky.

Bývalý automechanik, který si přivydělával jako řidič taxíku, Gheorghe Dinca je ve vazbě od pátku, kdy jej policisté zadrželi pro podezření z únosu a vraždy 15leté Alexandry Macešanuové, jež zmizela ve středu. "Ty činy přiznal," řekl dnes novinářům stručně Dincaův právník Bogdan Alexandru, podle kterého se jeho klient přiznal i k vraždě 18leté Luizy Melencuové, jež se pohřešovala od dubna.

Případ 15leté Alexandry vyvolal v Rumunsku značnou pozornost především kvůli postupu policie. Dívka údajně cestovala ve středu autostopem mezi vesnicí Dobrosloveni, v níž bydlela, a městem Caracal, ve kterém má dům podezřelý Dinca. Ve čtvrtek dopoledne dívka třikrát za sebou telefonovala na tísňovou linku 112 a žádala o pomoc. Uvedla přitom, že byla unesena, zmlácena a znásilněna mužem, který jí zastavil a nabídl svezení.

Policii trvalo 16 hodin, než se jí podařilo lokalizovat telefon, ze kterého dívka volala, a další tři hodiny policisté před Dincaovým domem čekali na povolení k domovní prohlídce, které však podle rumunských zákonů v naléhavých případech není potřeba. Podle rumunských médií dokonce Dincaova sousedka upozornila na křik z jeho domu, policie se ale jejím oznámením nezabývala.

Když policisté konečně do domu v noci na pátek vrazili, nalezli tam lidské pozůstatky na dně sudu s kyselinou a šperky, které patřily 15leté Alexandře. Na pozemku v městečku Caracal objevila policie také další pytle se zamrazeným masem "nezvířecího původu". Podle rumunských médií v současnosti policisté muže podezřívají přinejmenším z tří vražd. Nalezené lidské pozůstatky se zatím identifikovat nepodařilo.

Případ vražd na jihu země vyvolal v Rumunsku pobouření. Tisíce Rumunů demonstrovaly v sobotu večer v Bukurešti a dalších městech proti vládě sociálnědemokratické premiérky Vioriky Dancilaové a proti policii, která je podle nich zkorumpovaná a nekompetentní. Stát v případě vražd v Caracalu podle demonstrantů selhal a mladou dívku nechal na holičkách.

?? Several thousand protesters rallied in #Bucharest late Saturday after #Romania's police chief was fired over the murder of a 15-year-old girl who had made three emergency calls to report her own kidnapping and given clues to her whereabouts. #Alexandra pic.twitter.com/VN0UjEFqYe

— THE HERETIC (@admit2sin) July 28, 2019

Své funkce museli od pátku opustit šéf rumunské policie Ioan Buda a prefekt a policejní ředitel župy Olt, ve které městečko Caracal leží. Premiérka Dancilaová v sobotu řekla, že zvažuje vypsání referenda o zpřísnění trestů za znásilnění, vraždy a zneužívání dětí.

Ke kritice úřadů se přidal také rumunský prezident Klaus Iohannis, který dal najevo, že rezignace a propuštění několika činitelů byly "nutné, nikoli ale dostatečné". Podle prezidenta, který vzešel z opoziční Národní liberální strany (PNL), případ ukazuje, že kvůli korupčním praktikám mohou u policie pracovat i neschopní lidé. "Dokud budou někteří politici podporovat korupci, nekompetentnost a povyšování na základě jiných kritérií, než je odbornost, bude trpět celá společnost," napsal prezident na facebooku.

Témata:  Rumunsko vražda znásilnění

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy