Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Indii se bouří. Dívku měl znásilnit poslanec, stala se jí podivná nehoda

Indické ženy demonstrují proti brutálnímu znásilnění a nízkým trestům pro viníky.
Indické ženy demonstrují proti brutálnímu znásilnění a nízkým trestům pro viníky.
Foto: Pixabay

Široké pobouření indické veřejnosti vyvolal případ dívky, která byla těžce zraněna při podivné dopravní nehodě poté, co obvinila poslance vládnoucí strany ze znásilnění. Dnes o tom informovala agentura Reuters, podle níž se na podporu mladé ženy konalo již několik demonstrací po celé zemi.

Dívka byla převezena do nemocnice po víkendové tragické nehodě svého auta s protijedoucím nákladním vozidlem. Dva její příbuzní při kolizi zahynuli a její právník stejně jako ona utrpěl závažná zranění. Policie uvedla, že šlo o náhodnou událost, vyšetřuje prý ale také verzi, že se jednalo o pokus dívku umlčet.

Mladá Indka tvrdila, že ji znásilnil poslanec za vládnoucí Indickou lidovou stranu (BJP) za stát Uttarpradéš poté, co se v roce 2017 přišla do jeho domu ucházet o práci. Její rodina rovněž uvedla, že policie dlouho vůbec nechtěla trestní oznámení zaregistrovat.

Podle deníku The Guardian se dívka loni pokusila upálit na protest proti údajné neochotě policie zločin vyšetřit. Jen den poté zemřel její otec, kterého podle tvrzení rodiny zmlátil v policejní cele onen poslanec spolu se skupinou svých podporovatelů.

Případ byl následně předán federálním vyšetřovatelům. Poslanec byl zatčen a od té doby je ve vazbě, obvinění popírá.

Uttarpradéš je domovem 200 milionů lidí, patří k nejchudším indickým státům a má pověst země, kde neplatí zákony. V Indii se každým rokem odehraje oficiálně kolem 40.000 případů znásilnění, aktivisté za práva žen však tvrdí, že skutečný počet je mnohem vyšší. Organizace Human Rights Watch ve zprávě z roku 2017 upozornila, že oběti znásilnění často čelí ponižování na policejních stanicích a v nemocnicích a že policie často odmítá vnést ohlášení tohoto trestného činu do systému.

Témata:  znásilnění Indie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy