Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Těla mrtvých českých horolezců nelze vyzvednout, u skály Trollveggen běsní bouře

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Norští záchranáři se v úterý večer dostali k tělům dvou českých horolezců, která byla v pondělí z vrtulníku lokalizována na kolmé skalní stěně Trollveggen (Stěna trollů) na západě Norska. Záchranáři potvrdili, že horolezci jsou mrtví, těla se jim ale nepodařilo vyzvednout. Informoval o tom norský list Aftenposten. V oblasti v současné době vládne špatné počasí a podle aktuálních zpráv bude vyprošťování moci pokračovat nejdříve ve čtvrtek.

"V oblasti je špatné počasí s mlhou a deštěm, a dokud tomu tak bude, nemůže se nový pokus o přepravu těl horolezců z místa neštěstí uskutečnit," řekl dnes ráno norské tiskové agentuře NTB Roar Fylling z policie provincie Möre og Romsdal, kde se Trollveggen nachází.

Podle norské veřejnoprávní televize NRK nepříznivé počasí se silným vichrem a deštěm a hrozba padajícího kamení zmařily již v úterý večer snahy záchranářů o přepravu těl ze stěny. Meteorologické podmínky se v oblasti zatím nezlepšily, takže dnes nelze nový pokus o vyzvednutí těl provést, sdělila v poledne televize NRK s odvoláním na policii.

V úterý odpoledne záchranáři nejprve letecky dorazili k úpatí Trollveggen, odkud postupovali k místu, kde se nacházejí mrtví. Akce byla pečlivě připravena, protože se jedná o náročný lezecký výstup a horolezce navíc ohrožuje padající kamení, napsala na svých stránkách televize NRK. Kolem úterních 18:30 SELČ dorazila záchranná skupina k tělům českých horolezců, která měla být pomocí lana z vrtulníku z místa vyzdvižena. O tři hodiny později ale byla operace přerušena.

"Rozhodla o tom posádka helikoptéry. V daném okamžiku považovala pokračování akce za nebezpečné. O vyzdvižení těl se pokusí znovu, až k tomu budou vhodné podmínky," sdělil vedoucí záchranné operace z řad policie Per Age Ferstad.

Podle televize NRK se dva čeští horolezci vydali na skalní stěnu nad údolím Romsdalen minulý čtvrtek. S příbuznými byli domluveni, že je budou kontaktovat v sobotu, ale neudělali to. Jejich blízcí se proto v pondělí ráno obrátili na českou ambasádu a norské úřady. Policie našla auto obou Čechů u návštěvnického centra u Trollveggen. Oba byli zkušení horolezci a na stěně nebyli poprvé, uvedla televize NRK.

Podle norských médií byla těla lokalizována v pondělí ve čtyři hodiny odpoledne na dolním okraji stěny. "České velvyslanectví obdrželo informaci, že pátrání z helikoptéry odhalilo v těžce přístupném terénu dvě těla bez známek života. S vysokou pravděpodobností jde o pohřešované muže, vyzvednutí těl však nějakou dobu potrvá. Teprve potom může proběhnout identifikace a vyšetření důvodu úmrtí, kterým mohl být pád během náročného horolezeckého sestupu," sdělil v úterý ČTK mluvčí Černínského paláce Robert Řehák.

Stěna Trollveggen měří 1700 metrů, z nichž 1000 je kolmých. V Evropě jde o nejvyšší stěnu tohoto typu.

Témata:  úmrtí Čechů v zahraničí Norsko horolezec

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy