reklama

Policie v pondělí vydala prohlášení, v němž uvedla, že muži byla v souladu s předpisy dána pouta, ke kterým byl následně připevněn provaz. V prohlášení stojí, že ačkoliv v některých situacích jde o "akceptovatelnou" formu zadržení, v tomto případě strážníci situaci vyhodnotili špatně.

Šéf místní policie Vernon Hale se zároveň třiačtyřicetiletému Donaldu Neelyovi, který byl zadržen v sobotu v centru Galvestonu za nezákonné proniknutí na soukromý pozemek, omluvil s tím, že strážníci P. Brosch a A. Smith neměli nekalé úmysly. Mohli však podle něj počkat na příjezd vozu. Vnitřní předpisy týkající se tohoto typu zadržování byly po incidentu podle Halea změněny. Neely byl podle Houston Chronicle doveden na stanici vzdálenou osm bloků a poté propuštěn na kauci. Podle policie byl v minulosti opakovaně varován, aby na soukromý pozemek nechodil.

Ředitel galvestonského sdružení pro spravedlnost, jež bojuje proti diskriminaci menšin, Leon Phillips uvedl, že Neely je duševně nemocný a policisté měli počkat na auto, bez ohledu na možné zdržení.