Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Měl být útok na poslankyni Coxovou větší? Vrah si nedávno koupil návod na výrobu bomby

Jo Coxová
Jo Coxová
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Tommy Mair, který podle policie zavraždil britskou poslankyni, si od skupiny neonacistů koupil návod na výrobu střelné zbraně. Kniha obsahovala i popis, jak pracovat s výbušninami. Na internetu se objevily účtenky z let 1999 a 2003.

Dvaapadesátiletý Thomas Mair, který zřejmě zabil labouristickou poslankyni Jo Coxovou, si od amerických neonacistů koupil různé návody na výrobu zbraní. Účtenky, které mají nákup dokazovat, zveřejnila nezisková organizace Southern Poverty Law Centre.

Mair si měl knihy objednávat v letech 1999 až 2003 od zaniklé neonacistické strany Národní aliance, která působila v USA. Publikace obsahují návod, jak podomácku vyrobit střelnou zbraň nebo jak pracovat s výbušninami a vytvořit bombu.

Z objednávek vyplývá, že Mair krajně pravicové skupině odeslal dohromady 620 dolarů (asi 15 tisíc korun). Není ale jasné, jestli útočníkovi knihy přišly nebo jestli si opravdu pistoli, kterou poslankyni zastřelil, vyrobil sám. Podle svědků ale nešlo o běžnou zbraň.

Mair navíc podle nejnovějších informací odebíral časopis South African, který oslavuje bílou rasu a odmítá multikulturalismus nebo expanzi islámu. I to přispělo k diskuzi, zda bylo motivem nadcházející referendum o Brexitu.

Coxová totiž podporovala setrvání Velké Británie v Evropské unii, zatímco Mair měl podle svědků při útoku křičet Britain First (Británie na prvním místě). Heslo je mimo jiné označením krajně pravicového hnutí, které usiluje o odchod z EU.

Podle sousedů i nevlastního bratra byl ale Mair tichý samotář bez výrazných politických názorů. Trpěl psychickými problémy, především obsedantně kompulzivní poruchou. "Neublížil by ani mouše. Nikdy se nedostal do žádných potíží, takový nebyl," uvedl jeho bratr Duane St Louise.

Poslankyni britské labouristické strany Jo Coxovou napadl Mair před městskou knihovnou v Birstallu, kde se setkala s voliči, ve čtvrtek odpoledne. Nejdříve ji třikrát střelil, pak ještě pobodal a na zemi zkopal. Jednačtyřicetiletá matka dvou dětí svým zraněním v nemocnici podlehla.

Témata:  Velká Británie Jo Coxová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy