Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vražda Coxové obrátila karty. Průzkumy ukazují, že více lidí je proti odchodu z EU

Jo Coxová
Jo Coxová
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Před čtvrteční vraždou labouristické poslankyně Jo Coxové vedli v průzkumech zastánci brexitu, nyní se karta obrací. Proti odchodu Británie z EU se dnes vyslovily další deníky.

Dle průzkumu agentury Survation pro nedělník Mail on Sunday by setrvání Británie v EU podpořilo 45 procent dotázaných. Pro brexit by hlasovalo 42 procent respondentů. Anketu agentura provedla v pátek a v sobotu. V předchozím průzkumu stejné agentury byl přitom poměr sil přesně opačný: 45 procent dotázaných pro brexit a 42 procent proti.

Pravicový nedělník, který vychází nákladem 1,4 milionu výtisků, rovněž vyzval Brity, aby hlasovali pro setrvání v unii.

Také anketa agentury YouGov pro list The Sunday Times, která se voličů dotazovala ve čtvrtek a pátek, přisoudila vítězství v referendu zastáncům unie (44 procent) proti příznivcům brexitu (43 procent). Agentura tento výsledek zdůvodnila spíše obavami voličů o ekonomické dopady brexitu než vraždou Coxové. List dnes oznámil, že podporuje brexit.

Poslankyně Jo Coxová byla zavražděna ve čtvrtek v severoanglickém Birstallu krátce před setkáním se svými voliči. Jednačtyřicetiletá politička podporovala setrvání Británie v EU. Pachatelem činu je Thomas Mair, kterého policie zadržela po útoku.

Témata:  Velká Británie Jo Coxová

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy