Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kamenování, sekání končetin, ukřižování. IS veřejně utužuje morálku mezi lidmi

Islámský stát, džihádisté 17. divize
Islámský stát, džihádisté 17. divize
Foto: Reprofoto YouTube

Raqqa – Zatímco se irácké a mezinárodní síly pokouší získat zpět Mosul, pevnost Islámského státu v Iráku, ruské síly pokračují v útocích na město Raqqa, hlavní město džihádistů v Sýrii. Aby velitelé skupiny udrželi morálku mezi obyvateli, uchylují se ke stále brutálnějším praktikám, které jsou vykonány na veřejnosti.

Propaganda IS se zjevně snaží udržet obraz, který o městě Raqqa postupně vytvořila. Pokouší se tak udržet morálku a vynutit si na obyvatelích města dodržování přísných pravidel.

Islámský stát proto v posledních dnech publikoval celou řadu velmi názorných fotografií, které byly pořízeny na tamních trzích plných lidí. Na nich jsou kamenovány ženy podezřelé z prostituce, nebo popravováni ti, kteří jsou považováni za zrádce džihádistů. Za nemorálnost pak hrozí useknutí končetin.

V iráckém regionu Dijla, který IS stále ještě kontroluje, došlo podle serveru Breitbart k ukamenování čtyř žen podezřelých u prostituce. Islamisté poukazují na to, že obviněné porušily „náboženská přikázání". S odkazem na fotografie zveřejněné propagandou IS server píše, že členové IS stáli u hromady kamenů. Pak přečetli obvinění, čemuž přihlížel dav rozzuřených lidí. Následně džihádisté vyzvali přítomné, aby si vzali kameny a házeli je po odsouzených a ukamenovali je k smrti.

Podobné scény se v posledních dnech odehrály i v městě Raqqa. Tam byla část obyvatel obviněna ze spolupráce s koalicí vedenou USA, kterou Islámský stát nazývá „křižáckou koalicí". I v tomto městě probíhá vykonávání trestů za přítomnosti rozzuřeného davu. Místní „hříšníci" byli potrestáni ukřižováním, následně jim byl probodnut hrudník. Nakonec byli střeleni do hlavy.

Na jedno z těl byla po ukřižování zavěšena cedule s nápisem: „Toto je špion Auhamad Adnan, který vynášel informace o domech a vojenských kasárnách, které pak byly bombardovány a jejich muslimští obyvatelé byli zabiti".

Na fotkách, které pocházely z afghánské oblasti Khorasan, kterou částečně ovládají bojovníci IS, džihádisté za trest proti „porušení míru na zemi" amputovali končetiny hned několika mužům. Není jasné, jaký trestný čin spáchali, byli prý ale potrestáni „v souladu s právem šaría," uvádí se v prohlášení.

Ačkoliv z různých měst IS přichází fotky popravených lidí, „hlavní město" Chalífátu Mosul je i nadále vyobrazován jako místo, kde jsou rušné městské trhy a kde jsou stánky naplněny čerstvým ovocem a zeleninou, a všeho je dostatek.

Témata:  Islámský stát násilí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy