reklama

Dánská lidová strana (DF) se s černošským prezidentem USA nikdy nesmířila. Dokazují to slova jejího politika Sørena Espersena, který ho už dříve označil za „negra". Trval na tom, že jde o správný překlad do angličtiny.

Teď se podobně vyjádřilo také křídlo strany sdružující mladé politiky (DFU). Ti se stali terčem kritiky poté, co napsali píseň, ve které Obamu nazvali „negrem bez talentu".

Píseň byla napsána a zveřejněna v rámci soutěže na výročním setkání strany. DFU, která ji napsala, ji označila na „slavnostní a vtipnou" a popisující nadcházející prezidentské volby v USA.

„Mají tam Obamu a ten je negr, a bez talentu a není to brácha. Udělejte Ameriku opět skvělou s Trumpem," píše se v textu písně s odkazem na heslu Trumpovy kampaně.

Slova na sociálních sítích sdílel také tamní novinář a politický komentátor David Trads, který vyzval dánskou lidovou stranu, aby se omluvila. A to i vzhledem k tomu, že píseň DFU byla zpívána přímo před americkým velvyslancem Rufusem Giffordem.

„Píseň je bohužel dobrým příkladem toho, jak je 'tón debaty otrávený', když ti, kteří nosí zlaté řetězy šikanují menšiny, a legitimizují tak toto chování i pro jejich následovníky," uvedl novinář.

„Doufám, že se vůdci strany veřejně omluví za nemístné a idiotské chování svých mladých členů přímo před Obamovým přítelem a oficiálním zástupcem země, ale to bych asi chtěl moc. Bohužel," dodal Trads.

DFU následně vydala omluvu. „Nebylo záměrem zranit nebo urazit amerického velvyslance a mnoholetého přítele Obamy, a já hořce lituji, že jsme použili tuto terminologii. To, co bylo míněno jako legrační odkaz, bylo špatně pochopeno a napáchalo víc škody než užitku," uvedl národní předseda DFU Lucas Hultgren s tím, že chová respekt jak ke Giffordovi, tak Obamovi.

Gavin Sundwall, mluvčí amerického velvyslanectví v Kodani, poté uvedl, že velvyslanectví považuje za problém uzavřený. „DFU se omluvila a uvědomila si, že termín, který použila, je velmi urážlivý pro mnoho Američanů. Akceptujeme jejich omluvu a doufáme, že se zdrží používání nevhodných výrazů i v budoucnu," dodal Sundwall.