reklama

Americká ministryně spravedlnosti Loreta Lynchová uvedla, že ve zveřejněném přepisu telefonátu Omara Mateena, který v Orlandu zabil 49 lidí a 53 zranil, nebudou žádné zmínky o radikálním islámu a teroristické skupině IS.

„To, co neuděláme, je další provolávání přísah tohoto muže, že se hlásil k teroristickým skupinám, a podporování jeho propagandy," sdělila Lynchová televizní stanici NBC.

Kritici ale proti tomuto kroku protestují a obviňují vládu, že chce vymazat jakoukoliv spojitost mezi útoky a islámem. „Tohle není čistě jen otázka použitých slov," uvedl Ric Grenell, bývalý poradce vyslance OSN Johna Boltona. „Fakt, že Loretta Lynchová rediguje specifického nepřítele, který je zde jmenován, je PR tahem," tvrdí.

Rozhodnutí se nelíbí například ani bývalému starostovi New Yorku Rudy Giluianimu, podle kterého se tak zákonodárci snaží ukrýt motivy zločince a teroristy. „Proč tohle neudělali také s mafií, aby ušetřili italské Američany? Proč? Protože kdyby to udělali, nikdy by nevzniklo pojítko, které je nakonec poslalo k zemi," uvedl.