Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sankce proti Rusku byly prodlouženy, shodli se velvyslanci EU

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Velvyslanci zemí EU se shodli na prodloužení protiruských sankcí do konce ledna příštího roku. Hospodářské embargo Brusel spojuje s tím, jak jsou plněny mírové dohody z Minska.

Formálně by krok měli v pátek potvrdit ministři zahraničí zemí osmadvacítky za předpokladu, že na poslední chvíli nevznese námitky francouzský parlament.

Sankce, omezující především ruský přístup na finanční trhy a zakazující export určitých typů výrobků, přijala EU v roce 2014 v reakci na ruský postup v ukrajinské krizi.

Politici v EU, představitelé NATO i pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v posledních týdnech upozorňují na rostoucí násilí na východě Ukrajiny.

"Znovu se tam používají těžké zbraně, rozhodně to nevypadá, že se situace nějak zlepšuje. Máme hlášené mrtvé dokonce z posledních dní," řekl v pondělí novinářům český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Témata:  EU protiruské sankce Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy