Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porušení dohody a provokace: KLDR odpálila další dvě rakety

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Pchjongjang - Severní Korea provedla další testy balistických zbraní středního doletu. Podle informací televize BBC odpálila KLDR dvě balistické střely Musudan. Druhá z nich uletěla vzdálenost 400 km. Jižní Korea a Japonsko proti testům protestují.

KLDR odpálila ve středu ráno v rozmezí několika hodin dvě balistické střely. První KLDR vypustila v 5:58 místního času. Raketa uletěla 150 km a pak se zřítila do moře. Podle jihokorejské armády byl test neúspěšný. Druhá střela, odpálená o 2 hodiny později, už uletěla 400 km. Jihokorejská armáda teď analyzuje, jestli lze test považovat za úspěšný. Obě rakety byly vypáleny z přístavního města Wonsan na východním pobřeží KLDR.

"Podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN jsou jakékoliv testy balistických raket porušením dohod a my předpokládáme, že se jedná o jasnou provokaci," zlobí se mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení Jeong Joon Hee.

Testy se nelíbí také Japonsku. Premiér Šinzó Abe uvedl, že něco takového "nelze tolerovat". Ministr obrany Gen Nakatani podle televize CNN po startu první rakety uvedl, že bezpečnost Japonska neohrozila, okamžitě ale vyzval ke schůzce vládních představitelů, na které by probrali, jak chránit Japonsko.

Balistické střely Musudan mají mít dolet v rozmezí 2 500 až 4 000 km. Mohly by tak zasáhnout Jižní Koreu, Japonsko nebo americké vojenské základny na Guamu. KLDR teď jejich zkoušky zintenzivnila. Střelu Musudan se pokoušela odpálit v půlce dubna u příležitosti narozenin zakladatele KLDR Kim Ir-Sena, dvě rakety zkoušela odpálit také na konci dubna a další test přišel v květnu. Všechny zkoušky ale skončily neúspěchem.

Kim Čong-Un chce být tím vůdcem Severní Koreje, který vytvoří jaderné zbraně schopné úderu a na rakety středního doletu Musudan spoléhají coby na nosič, který toho bude schopen," řekl CNN bývalý americký velvyslanec v Jižní Koreji Christopher Hill. "Klíčovým prvkem je, že jsou mobilní. U pevných odpalovacích ramp víme přesně, kde jsou. Ale když se tyhle věci objeví někde na kraji lesa, tak nemáme šanci," dodal Hill.

Témata:  Severní Korea

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy