Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pátrání po letu MH370 bude prodlouženo. Situaci komplikuje rozbouřené

Velké vlny
Velké vlny
Foto: Pixmac

Canberra - Pátrání po Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines, který zmizel před více než dvěma roky, komplikuje počasí. Úřady proto rozhodly, že hledání trosek letounu bude prodlouženo do srpna.

Malajsijský letoun s 239 lidmi na palubě se 8. března 2014 z dosud nejasných příčin odchýlil daleko od plánované dráhy letu. Předpokládá se, že stroj spadl do Indického oceánu zhruba 1800 kilometrů jihozápadně od Austrálie.

Původně se předpokládalo, že vymezené území bude prohledáno do poloviny letošního roku. Australský úřad pro bezpečnost dopravy, který operaci vede, ale v dnešním prohlášení sdělil, že pátrání bude pokračovat až do srpna. Prohledáno bylo zatím 105.000 kilometrů čtverečních.

Úřad uvedl, že pátrací plavidla se potýkají s mořskými vlnami dosahujícími výšky až 18 metrů a se silnými větry.

Malajsie, Austrálie a Čína utratily za prohledávání oceánu v přepočtu již 3,1 miliardy korun a nehodlají pokračovat v pátrání mimo vytyčenou zónu, pokud by se neobjevil nějaký významný důkaz.

Šéf australského úřadu pro bezpečnost dopravy Martin Dolan již dříve prohlásil, že pokud se letoun nenajde ve vytyčené oblasti, bude to naznačovat, že někdo letadlo unesl.

Témata:  zmizelý Boeing 777 letu MH370 Austrálie Malajsie moře

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy