Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko se radikalizuje: Na internetu kolují nenávistné komentáře, upozornil vládní výbor

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Na Slovensku je patrná radikalizace společnosti, upozornil dnes poradní výbor státu na předcházení různých forem intolerance. Nárůst extremismu se projevuje především na internetu, který je zaplněn nenávistnými příspěvky.

Slovenští kriminalisté už prověřovali několik komentářů na sociálních sítích. Mezi nimi byl i příspěvek poslance krajně pravicové parlamentní strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko Milana Mazureka, který podle médií zpochybňoval holokaust a velebil nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Podle vyšetřovatele poslanec ale nepřekročil hranice svobody projevu.

"Výbor si všiml, že komentáře jsou často zaměřené proti cizincům, uprchlíkům, muslimům, Romům, Židům a jiným skupinám. Ve vícero případech nenávist prorostla až do fyzických útoků," uvedl výbor v prohlášení, podle kterého je takové jednání nepřijatelné a za potřebné zároveň označil potrestání pachatelů.

Poradní výbor dodal, že nenávistné projevy, které jsou motivovány rasovou, etnickou nebo náboženskou nesnášenlivostí, nemají na Slovensku místo.

Výbor vlády k předcházení a eliminaci rasismu, xenofobie, antisemitismu a ostatních forem intolerance tvoří zástupci slovenské vlády, mimovládních organizací a dalších institucí.

Témata:  Slovensko extremismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy