Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Popularita Ficovy strany Směr-SD klesla. Hrozí problémy?

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Slovenská strana premiéra Roberta Fica Směr-SD nadále zůstává nejoblíbenější mezi voliči, nicméně její popularita klesá. Naopak nacionalistická Slovenská národní strana posiluje.

Směr-SD by podle sondáže agentury Focus volilo 26,4 procenta ze skupiny rozhodnutých voličů. Preference strany tak klesly na nejnižší úroveň za posledních 11 let.

Propad obliby sociální demokracie na Slovensku potvrdily již březnové parlamentní volby, které Ficova strana sice vyhrála se ziskem 28,28 procenta, zároveň ale přišla o většinu ve sněmovně. Ve volbách před čtyřmi lety Směr-SD získal až 44,4 procenta hlasů.

Šéf agentury Focus Martin Slosiarik ČTK řekl, že za klesajícím trendem popularity Směru-SD jsou kromě jiného kauzy či přesun voličských preferencí k takzvaným antisystémovým stranám, což potvrdily i poslední volby na Slovensku.

Nejnovější sondáž agentura uskutečnila v době, kdy místopředseda Směru-SD Robert Kaliňák čelí tlaku opozice na odchod z funkce ministra vnitra kvůli svým obchodním aktivitám s podnikatelem, který je podezřelý z daňových podvodů.

Preference Slovenské národní strany, která je druhou nejsilnější stranu čtyřkoalice, dosáhly 14,5 procenta. Těsně za ní se ziskem 14,1 procenta skončila nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita.

Pětiprocentní hranici by nyní překročilo sedm z osmi současných parlamentních stran včetně krajně pravicového seskupení LSNS Mariana Kotleby. Průzkum potvrdil propad preferencí nejmenší vládní strany Síť.

Témata:  Slovensko Smer SD Robert Fico

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy